Waidoe: “Monetaire maatregelen zorgen voor nog meer chaos”

De samenleving is wederom opgezadeld met allerlei monetaire maatregelen van de huidige regering om stabiliteit te creëren op de valutamarkt. Diverse actoren hebben reeds de effecten hiervan voorspeld. William Waidoe, parlementariër tevens lid van de vaste commissie van Handel en Industrie, zegt aan Dagblad Suriname dat men alleen maar bezig is om nog meer chaos in het land te creëren. Dit is volgens Waidoe duidelijk te merken over de wijze hoe men zaken wil aanpakken. “Alleen het feit dat men op een blauwe maandag ervoor kiest om de maatregelen aan te kondigen, vooral met betrekking tot dit gevoelige onderwerp, maakt dat de situatie alleen maar erger wordt.” Het uitsluiten van diverse bedrijfslevenorganisaties voor het eendaagse seminar van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), inzake de monetaire maatregelen, duidt aan dat men niet het algemeen belang nastreeft. Volgens Waidoe zou het doorvoeren van de monetaire maatregelen diverse illegale markten tot stand brengen.
Onlangs heeft Anthony Caram, adviseur van CBvS, aangegeven dat er buffers gevormd moeten worden om de ‘schokken’ op te vangen. Dit kan men doen door meer te gaan sparen, niet alleen de overheid, maar vooral ook de samenleving. “De hard werkende burgers hebben geen geld om op te potten! Er is geen geld om valuta te kopen! Hoe moet je sparen als je niets overhoudt?” Volgens de parlementariër moet men geen onzin aan de samenleving verkopen. Elke maatregel van deze regering lijkt averechts te werken. In plaats van solidair te zijn met het volk en het leed te verzachten, bedenkt men de meest onmogelijke en ongoddelijke maatregelen om zogenaamd rust te creëren. “Zolang het volk niet in opstand komt, zal de regering hen blijven uitbuiten!”
Waidoe stelt dat de-dollarisatie slechts geïntroduceerd kan worden ‘wanneer het marktmechanisme in het land gunstig is en niet wanneer men op een dag wakker wordt om ad hoc maatregelen te treffen, zonder stil te staan wat de impact ervan zal zijn voor de hardwerkende burgers’. “Het volk is het op den duur ook gaan aannemen om harder te gaan werken. En daarom blijft men in die armoedecyclus! Het volk beseft niet dat men beter verdient. Die attitude moet het volk nog cultiveren.”
Naar zeggen van de parlementariër zijn het de speculanten die medeplichtig zijn aan de huidige ontwikkelingen in het land. “En de bron van deze speculatie is onzekerheid en wantrouwen. Het zijn de grote ‘boys’ die miljoenen SRD in handen krijgen en ermee gaan speculeren.” Daarnaast is het controlemechanisme van de overheid enorm zwak. “Instellingen van de overheid, die zich moeten inzetten om de maatregelen te monitoren, zijn zeer zwak, waardoor die onzekerheid steeds groter wordt. De knelpunten moeten bij de wortel aangepakt worden!” Waidoe hoopt dat de regering tot het besef zal komen en een andere koers zal varen, die in het belang van het land en volk zal zijn.
K.R.

error: Kopiëren mag niet!