Waarom worden we slapper, naarmate we ouder worden?

1  LocomotoriusOns spierstelsel is een prachtig orgaan. Het is zo belangrijk en we kunnen er ontzettend veel invloed op uitoefenen. Weet u dat het spierstelsel ons grootste orgaan is? In ieder geval zou het ons grootste orgaan moeten zijn. Een mens heeft ongeveer 640 (skelet)spieren, die allemaal hun werk doen. Als u bijvoorbeeld met buurman Cedric over de situatie in het land staat te praten, gebruikt u om te staan en te praten ongeveer 60 spieren. Zelf als u niet praat, heeft u spieren nodig om te ademen. Zo belangrijk zijn de spieren. Maar spieren zijn niet alleen belangrijk om kracht uit te oefenen of om te bewegen; ze zijn ook van groot belang voor de suikerhuishouding. En om bijvoorbeeld proteïne (eiwit) te sparen. Om onze spieren te behouden, moeten we voldoende eten. Als u bijvoorbeeld inactief bent en daarnaast ook niet eet, eet u in feite uw spieren op. Omdat daar de proteïnen in zitten. Stel dat u voor 8 dagen in het AZP bent opgenomen. Met verplichte bedrust. Schrikt u niet, maar in die 8 dagen raakt u al 15 % van uw spiermassa kwijt. Dat is behoorlijk wat. En uit eigen ervaring weten wij hoe moeilijk het is om weer spiermassa aan te maken. Het is geen fluitje van een cent om dat weer op orde te krijgen. Daar zult u weer keihard voor moeten trainen.
De meest fascinerende cel binnen de spier is de stamcel (de satellietcel). Stamcellen hebben als eigenschap dat zij kunnen delen. Nou, wanneer is die deling bij ons nodig? Wanneer wij massa nodig hebben. Wanneer we spiermassa zijn kwijtgeraakt, of wanneer we daar meer van willen hebben. De stamcellen zijn de essentiële cellen binnen de spier. D.m.v. een biopt, kan men relatief eenvoudig stamcellen uit een spier weg halen. Wetenschappers hebben dat ook bij 100 jarigen gedaan. En zelf bij 100 jarigen ziet men deze stamcellen terug. Alleen zijn ze bij de ouderen in een soort van winterslaap gedompeld. De seniorenburgers moeten wel actiever worden om deze stamcellen wakker te schudden. Gelukkig hoeven daar niet allerlei injecties aan te pas te komen. Gewoon sporten laat Klaasvaak al minder vaak op bezoek komen. Het zijn prachtige cellen. Wat zien we dus bij het verstrijken van de leeftijd gebeuren? De functie van de spieren gaat achteruit. En wat men merkt is dat de verhouding tussen vet en spieren verandert. Het oppervlak blijft wel hetzelfde. Als men met een CT-scan een dwarsdoorsnede van het bovenbeen maakt, dan ziet men dat er een groot verschil bestaat tussen een 20-jarige en een 65-jarige. De 20- jarige heeft een dunne vetschil en veel spiermassa. Maar de 60-jarige heeft een dikkere vetschil en veel minder spiermassa. Daarnaast ziet men ziet dat er bij de senioren burger niet alleen vetcellen kruipen tussen de spiercellen, maar zelf in de spiercellen. Zodat er een soort van vetdruppels ontstaan in de mooie spiercellen. Samengevat kunnen we spreken van een soort van vervetting die optreedt als we inactief zijn. Bij het ouder worden, gaat ook onze knijpkracht achteruit. Er bestaan speciale apparaten om de knijpkracht te meten. De knijpkracht gaat omlaag met de kalenderleeftijd. Vanaf het 50ste levensjaar gaat het fors achteruit. Ergens rond 50 jarige leeftijd gebeurt er iets in de spier. Door bijvoorbeeld minder testosteron, chronische ontstekingen, minder activiteit. Dan kan het hard gaan. Zou u het niet verschrikkelijk vinden, als u niet meer in staat zou zijn een potje jam te openen? De gemeten knijpkracht zegt veel. Het is zelf voorspellend voor ziekte.
Of iemand ziekte gaat ontwikkelen. Of zelf binnenkort zal sterven. Iemand die een goede knijpkracht heeft, heeft minder kans de komende jaren te zullen overlijden. De spierstatus; de kwaliteit geeft aan hoe goed het met iemand gaat. Er zijn 2 essentiële componenten om functioneel goed door het leven te gaan. Wat feitelijk inhoudt: meer spiermassa en meer kracht. Ook als u 80 jaar oud bent. De eerste ligt voor de hand. Bewegen, bewegen en nogmaals bewegen. De tweede is gezonde voeding. We
hebben vitamines nodig, maar ook voldoende eiwitten (proteïnes). Breek de dag, tik een eitje. Aan de derde component wordt nu in Europa gewerkt. Geneesmiddelen die spierafbraak remmen. Maar zover is het nog niet. Waarom worden we dus slapper, naarmate we ouder worden? Omdat we slinken in onze spiermassa. Gedeeltelijk door inactiviteit en gedeeltelijk door die cellen die minder goed functioneren op oudere leeftijd. Door veroudering zelf. Maar aangezien we vanuit wetenschappelijke studies weten dat ouderen zelf op 80-jarige leeftijd nog door krachttraining, spiermassa aanmaken, kunnen we alleen nog maar zeggen: move it, and you don’t lose it.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!