Donderdag 24 januari 2019

1 LocomotoriusInderdaad, ons brein wordt blij van muziek. Wie van jongs af aan met muziek te maken heeft gehad, heeft een betere ontwikkeling van de hersenen. Onze Surinaamse jeugd zou veel meer gestimuleerd moeten worden om met muziek bezig te zijn. Alleen al luisteren naar muziek, zeker als het bepaalde emoties oproept, activeert grote netwerken in onze hersenen. Deze netwerken zijn nog volop in ontwikkeling tot ongeveer het 25 ste levensjaar. Kinderen kunnen er hun voordeel mee halen. Het voordeel kan een ieder ook behalen met zingen en het bespelen van een muziekinstrument. Uiteraard is niet een ieder begenadigd met een prachtige stem als die van Nisha Madaran of Bryan Muntslag om maar twee voorbeelden te noemen. En ook niet iedereen is zo getalenteerd als onze fluitist Ronald Snijders. In elk geval, met muziek bezig zijn, zult u geen windeieren leggen.
Uit onderzoek blijkt dat muziektherapie ook voor mensen met hersenletsel of hersentherapie goed is. Zo is het bij de ziekte van Alzheimer effectief in het verbeteren van sociale vaardigheden en de emotionele toestand. Zelf gedragsproblemen verminderen. Er zijn gevallen bekend van mensen met Alzheimer die weer helemaal opleven bij het horen van het nummer dat hun ouders zongen bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten. Zo is er een geval bekend van een oudere dame die helemaal ingedut zat aan tafel. Totdat men haar het nummer dat haar vader vroeger tijdens het scheren zong, liet horen. Haar ogen begonnen te glinsteren en ze begon mee te zingen. Dat is ze blijven doen. Muziek brengt mensen tot leven.
Ook dansen heeft ook een positief effect op onze hersenen. Daar heeft Locomotorius het al vaker over gehad. Door de benen lost te gooien, activeert u niet alleen uw spieren, maar ook uw brein. Tijdens het dansen worden allerlei zenuwverbindingen gemaakt die weer van belang zijn bij het uitvoeren van belangrijke taken. Als u de volgende keer op een feestje bent, zou u misschien wat vaker uw benen (dus ook uw brein) mogen activeren, in plaats van uw ogen. U weet toch wat marktkooplui in het buitenland op de markt uit ontevredenheid zeggen?… ‘Kijken kijken, niet kopen’, wanneer de marktbezoekers alleen maar naar hun spullen kijken, maar niks kopen. In Suriname zou men een ander variant kunnen gebruiken…’Kijken, kijken, niet dansen’.
Misschien vraagt u zich af wat Locomotorius tijdens de trainingen zelf doet met muziek. Wel, af en toe gaat de volumeknop bij ons ook lekker omhoog en is het één al muziek. We trainen dan met de groepsleden, maar zijn tegelijkertijd ook op een muzikale reis. Totdat we na een uur uit onze trainingsroes wakker worden, bij wijze van spreken.
Muziek maakt ons gezonder, stabieler, aardiger; geeft ons een groter inlevingsvermogen. Probeert u het eens uit. Waar wordt u blij van? Voor de tiener is het misschien Ronny Flex. De ouderen zullen misschien een bepaald gevoel ervaren bij de golden oldies van Michael Jackson of bij ‘Gi yu’ van Errol Heidanus. Weer een andere bij een inspirerende Gospel van Sinach. Feit is: muziek laat uw hersenen niet onberoerd. Ze worden er ‘blij’ van.