Donderdag 21 juni 2018

1Waarom mag betaling zorgpremie niet meer per maand geschieden”De perikelen rondom de basiszorgverzekering worden alsmaar groter en tot in de verste verte is er geen zicht op verbetering. Dit bleek duidelijk tijdens de openbare vergadering van de Zorgraad op 19 augustus 2017 in de Ballroom van Lalla Rookh. Tal van individuen hebben hun minder prettige ervaringen gedeeld met betrekking tot deze kwestie, echter bleef een gedegen oplossing uit. De voornaamste reden hiervoor is de economische neergang; het kapitaal vormt namelijk binnen de zorgsector een belangrijke pilaar.

Verzekeraars eisen jaarlijkse premiebetaling
“Zoals het hoort, moet iedereen zich verzekeren. Een persoon die naar een verzekeringsmaatschappij was geweest, kreeg te horen dat de premiebetaling niet meer per maand mag geschieden. Ik vraag mij af in welke mate ik dit tot de wet en regelgeving kan aanmerken”, werd de opmerking gemaakt vanuit het publiek tijdens de openbare vergadering. Robby Bardan, directeur van Parsasco, legde uit dat de verzekeringsmaatschappijen hiermee willen voorkomen dat het zorgsysteem geconsumeerd wordt door individuen die daarvan misbruik maken. Bardan illustreerde dit met een veel voorkomend fenomeen, waarbij vrouwen een ziektekostenverzekering afsluiten nadat ze reeds enkele maanden zwanger zijn. “Na de bevalling zal zo een persoon niet meer binnenkomen om de kosten voor de rest van het jaar te betalen.” Hij beklemtoonde tevens dat een individu op grond van artikel 12 van de Wet Nationale Basiszorgverzekering minstens een zorgverzekering behoort te hebben terugvoerend naar het moment dat hij/zij verzekerd had moeten zijn. “Dus die zwangere vrouw moet niet een maand premie betalen, maar vanaf 2014 toen deze wet in werking trad.”

Minister Pengel weerspreekt jaarlijkse premiebetaling
“Als men artikel 12 lid 3 wil toepassen, is de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) dan bereid om de mensen met terugwerkende kracht te verzekeren? Er zijn bovendien gevallen waarbij mensen, zelfs gezinnen, worden verplicht om de premie voor één jaar in één keer te betalen. Hoe gaan we hiermee om?”, vervolgde één van de aanwezigen. Volgens minister Patrick Pengel van Volksgezondheid is het eisen van een jaarpremie niet toegestaan. “Ik ben bereid om met de verzekeringsmaatschappijen en de Zorgraad na te gaan hoe we deze mensen kunnen prikkelen om de premie wel te voldoen”, gaf de minister te kennen.

KSR

Meer Binnenlands Nieuws