Waarom draait Santokhi om de “hete brij”?

Heeft ooit iemand u iets beloofd en zich daarna niet aan zijn woord gehouden? Of iets met u afgesproken en zich er niet aan gehouden? Ik heb het vaak meegemaakt. Bij mij draait er dan een schakelaar om in mijn ziel en de mensen die dat hebben gedaan zijn voor mij nooit meer dezelfde.
Ik maak niet graag ruzie, ik verwijt niemand en ik heb niet de behoefte om anderen op te voeden. Ik houd in dat geval mijn mond en laat de mensen in hun waardigheid. Maar vanaf dat moment zijn deze mensen “wiswasi’s” voor mij. Mijn ouders waren belijdende hindoes en een van de belangrijkste dingen die ik mij kan herinneren uit de heilige boeken der pandits is dat men zich dient te houden aan een gegeven woord.
Wij hebben vele politici in ons land. Maar er zijn niet veel waarvan je kan zeggen: “Dit is de persoon die ons land kan opbouwen en tot welvaart kan brengen”. Maar verder zitten er wel veel angsthazen, springbokken en raven tussen.
Maar twee springen vanwege hun drive en slimheid er bovenuit. Dat zijn Bouterse en Santokhi. De komende verkiezingen zullen om deze twee mannen draaien. Zoiets als Republikeinen en Democraten. Bouterse en Santokhi hebben één ding gemeen: Ze kennen hun eigen beperkingen en raadplegen hun deskundigen. Beiden zijn mensenkenners en weten precies wie ze belazert of niet. Maar ze zijn strateeg genoeg om hun mond te houden; want je hebt iedereen weleens nodig. Aan de hand van de adviezen nemen ze hun beslissingen. Beiden zijn mensen die absoluut niet bang zijn om de volle verantwoordelijkheid te nemen als eenmaal een beslissing is genomen. Fout of niet fout.
Bij de komende verkiezing gaat het er om wie de regeerverantwoordelijkheid zal krijgen. De kans op samenwerking is dus nihil. Dus óf de een óf de ander. Maar wat erg opvalt, is dat er een hardnekkig gerucht is dat Santokhi met de NDP zal samenwerken. En delen van de pers oefenen een enorme druk uit om Santokhi tot een uitspraak te dwingen. Deze weigert en draait er om heen. Logisch eigenlijk. Want een intelligente politicus geeft zijn strategie niet prijs en sluit ook niets uit. Van de andere kant willen veel mensen uit het bedrijfsleven een sterke regering met een coalitie van de NDP en de VHP. Want weest u eens eerlijk beste lezer; wat kunnen de overige partijen bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname? Een paar jaknikkers in De Nationale Assemblee, wat domeingrond en wat vergunningen voor hun voorzitters? Maar hun achterban merkt er niet veel van.
Misschien kan de NPS een beetje bijdragen. Want ze heeft in ieder geval twee huzarenstukken geleverd: Srefidensi en het Nationaal leger van waaruit de NDP is ontstaan. Eigenlijk maar één huzarenstuk. Want de Srefidensie is, op de keper beschouwd, een baby van Eddy Bruma, de voorzitter van de Partij Nationale Republiek.
Laten wij nu gaan beredeneren waarom Santokhi om de “brij” danst. Stel dat hij zegt dat hij niet gaat samenwerken met de NDP. In dat geval is samenwerking met de NDP volgens de regels van de Bhagwat Geeta, volledig uitgesloten. Chan zal zich aan zijn woord moeten houden.
Stel nu dat de NDP, de VHP en de ABOP respectievelijk 23, 23 en 6 zetels krijgen. De VHP kan dan alleen maar met de ABOP samenwerken; met niemand anders. En stel dat Brunswijk, onder andere, het presidentschap opeist. De partij die al twee keer in de oppositie heeft gezeten zal alle concessies moeten doen. Wij krijgen dan een VHP regering met een aantal ABOP ministers en met Brunswijk als president. Als de VHP niet wil, springt de ABOP naar de NDP die hem wel tot president zal benoemen. Ook als later zou blijken dat hij slechts ceremoniële president is.
Maar stel dat Santokhi nu zou zeggen dat hij wel zou kunnen samenwerken met de NDP. In dat geval zal de hel losbreken. Alle partijen zullen de VHP beschuldigen van collaboratie met de NDP en dat kan veel stemmen gaan kosten. U ziet het beste lezer; gezond verstand en strategisch denken is dus naar alle waarschijnlijkheid de reden van dansen om de hete “brij”. En dat geldt zowel voor Bouterse als voor Santokhi: “Een intelligente politicus geeft zijn strategie niet prijs maar sluit ook niets uit”.
Rudi Jadnanansing

error: Kopiëren mag niet!