Maandag 18 juni 2018

1    Artikel Locomotorius  editie 2 september 2017 in DBSAderverkalking, we hebben er allemaal over gehoord. Het bestaat wel degelijk. In de verkalkte bloedvaten kan men sowieso een grotere hoeveelheid cholesterol aantonen. Wetenschappers moeten alleen nog kunnen verklaren waarom de cholesterol juist in de slagaders neerslaat. En waarom aderverkalking bij iedereen kan voorkomen, ongeacht de cholesterolwaarde in het bloed !!! ‘Zo, drie uitroeptekens’, denkt u misschien. Waarom eigenlijk? Nou, omdat het zo een belangrijk aspect is. Dit gegeven werd echter nooit eerder onderzocht. Als ons hart samentrekt, duwt het met veel kracht het bloed in de slagaders. Die slagaders zetten op dat moment uit. En niet zo een klein beetje ook. Ze zetten zo ver uit, dat we dat gemakkelijk kunnen voelen met onze vingers. U kent het wel; de welbekende polsslag voelen. Een duidelijk meetbare klopping. Meer dan 100 000 keer per dag. Stelt u dat voor. Meer dan 3 miljoen keer per maand. Bijna 37 miljoen keer per jaar. Bijna 400 miljoen keer voor we tien jaar oud worden. Onvoorstelbaar eigenlijk. De slagaders worden blootgesteld aan een ongelofelijk zware last. Dat geldt voor elke slagader, maar vooral voor die slagaders die zich in de buurt van het hart bevinden; de kransslagaders. Het is geen toeval dat één van de grootste problemen de zogenaamde kransslag-aderverkalking is. Dat is eigenlijk een voorloper van een hartinfarct. Vergeleken daarmee is het leven van de aderen en de haarvaten een rustige vakantie op Overbridge. De slagaders worden aan een enorme last blootgesteld. Daardoor raken ze veel sneller beschadigd. Maar nu komt het… aan het neerslaan van cholesterol gaat in elk geval een beschadiging van het bloedvat vooraf. Wat bepaalt dan of de slagader de druk goed verdraagt of beschadigd raakt? Is er überhaupt iets dat daarop van invloed is? Ja, die is er. Er bestaat namelijk een netwerk, dat we met het blote oog niet kunnen zien. Het wordt gevormd door een eiwitsoort, die wetenschappers ‘collageen’ noemen. Deze stof is heel sterk. Het is bijna onbreekbaar en ondanks dat toch flexibel. Een heel goede oplossing voor ons. Deze eiwitsoort zit dus in de wanden van onze bloedvaten. Collageendraden zijn oersterk. U moet u voorstellen dat een vezeltje met een diameter van 1 mm een last van zo’n 40 kg aankan. Het doet ons even denken aan het spinnenweb van B’Anansi, maar dat even terzijde. We zijn nu niet bezig met Anansi verhalen. Als uw collageen van goede kwaliteit is, hebt u voordelen. Het collageennetwerk zit verweven in de wanden van de bloedvaten.

Onze slagaders bestaan voor minstens 14 procent uit collageen. Het collageen zorgt ervoor dat de slagaders zo flexibel zijn. En het zorgt er ook voor dat de slagaders niet te ver uitzetten. Conclusie: indien er niet genoeg collageen is of de kwaliteit te wensen overlaat, zullen de slagaders de gigantisch grote druk niet lang verdragen en zullen vroeg of laat beschadigd raken. De verzwakte wand van de slagader zet dan te ver uit en er ontstaan barstjes aan de binnenkant. Wat velen niet weten is dat er alleen genoeg collageen geproduceerd kan worden, als ons lichaam genoeg vitamine C krijgt. Maar nog belangrijker is dat ons collageen pas supersterk en flexibel genoeg zal zijn, als ons lichaam genoeg vitamine C krijgt. Voor de productie van collageen hebben we echt veel vitamine C nodig. De behoefte aan vitamine C verschilt tot op bepaalde hoogte van mens tot mens, want het is ook afhankelijk van de leefstijl. Roken, bijvoorbeeld, onttrekt heel wat vitamine C aan belangrijke levensfuncties. Onze behoefte aan vitamine C is minstens 30 tot 50 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand die b.v. 50 kg weegt is dat 50×30-50 = 1500 tot 2500 milligram. Dat wil zeggen 1,5 tot 2,5 gram. Op z’n minst en dat iedere dag.

U kunt vit. C voedingssupplementen innemen. Maar Suriname heeft genoeg citrusfruit. We zullen zeggen: doet u zich te goed aan de lekkere manja’s, guaves, kersen, pompelmoes, papaya’s, sinaasappels etc. en geniet, terwijl u ook nog uw collageen sterker maakt.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola