VSW wil urgente aanpak benoeming nieuwe governor CBvS om panieksituatie te verlichten

Raymond Hasnoe
Raymond Hasnoe
Onlangs heeft de Vereniging van Cambiohouders te kennen gegeven dat de huidige situatie op de valutamarkt sterk aangedreven wordt door paniek, wat leidt tot een instabiele valutawisselkoers. Paniek is hier een terechte opmerking, zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW). In gesprek met Dagblad Suriname accentueert hij dat de panieksituatie niet uit zichzelf is ontstaan; het draait allemaal om de abrupte wisseling van de wacht op de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De voormalige governor, Glenn Gersie, is per 15 februari niet meer verbonden aan de CBvS. Volgens Hasnoe zal die duidelijke tastbare paniek binnen de samenleving niet afnemen, zolang de benoeming van een nieuwe governor niet plaatsvindt. Vooralsnog ligt de waarneming in handen van Ingeborg Geduld-Nijman.
Bedrijfsleven leeft in onzekerheid
Alhoewel velen veronderstellen dat een nieuwe benoeming geen zoden aan de dijk zal zetten voor het creëren van rust op de valutamarkt, meent Hasnoe dat dit wel degelijk wat duidelijkheid zal scheppen over onder andere de prijzen in de winkels. “De prijzen gaan in ieder geval omhoog, alleen kunnen de winkeliers hun prijzen niet a la dol verhogen. Nu al hebben zij problemen om die dure producten kwijt te raken. Daarom is het nu koffiedik kijken; je moet een stabiele situatie hebben om goed te kunnen plannen. Als er bij de volgende importen een hogere USD-koers is betaald door de importeurs dan gaan ze hun prijs vanzelfsprekend verhogen en dat zal doorwerken naar de prijzen in de winkels”, benadrukt Hasnoe. Hij verduidelijkt dat dit scenario van prijsopdrijving niet te wijten is aan de winkeliers, maar aan de politieke ontwikkelingen.
Paniek en chaos resultaat van politieke invloeden
Hasnoe typeert de ontstane situatie als te zijn ongezond. “Er is nu een vertrouwenscrisis en al die zaken gaan impact hebben op de gemeenschap, in het bijzonder het bedrijfsleven.” Hij voegt eraan toe dat er thans nog geen sprake is van een noodsituatie, alhoewel de paniek bij velen wel parten speelt. De vrees voor een monetaire financiering zal de noodsituatie drastisch op gang brengen. Hierover hebben tal van economen zich gedetailleerd gebogen, wat de regering bestempeld heeft als het zaaien van onrust. Naar zeggen van Hasnoe zou het geen kwaad doen als de regering die noodkreten onder het vergrootglas had geplaatst in plaats van slechts met enkele woorden rust proberen te creëren. “De regering laat ons in het ongewisse over de nieuwe benoeming op de CBvS. Door Gersie te ontslaan, is er een soort vertrouwenscrisis ontstaan, want waarom ontslaat een regering een governor die zijn job goed heeft gedaan? Dit zorgt voor een paniekerige en chaotische situatie”, aldus Hasnoe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!