Voorbereidingen naar verkiezingen NJP in volle gang

Voorbereidingen naar verkiezingen NJP in volle gangDe voorbereidingen naar de verkiezingen ten aanzien van de nieuwe leden van het Nationaal Jeugdparlement op 8 februari zijn in volle gang. Op zaterdag 7 januari heeft het ministerie van Sport en Jeugdzaken een training /informatiedag georganiseerd voor de kandidaten. Aniel Ghisaidoobe, voorzitter van de organisatiecommissie, gaf aan dat de informatiedag speciaal georganiseerd is om de kandidaten te begeleiden. “Er zitten genoeg jongeren die het allemaal kunnen betalen, maar anderen zijn financieel niet zo sterk. We willen namelijk dat een ieder zoveel als mogelijk een gelijke start heeft. De informatiedag is vooral van belang om hun inzicht te verruimen in wat het jeugdparlement is en wat de filosofie erachter is.” Volgens Ghisaidoobe worden er vaak vergelijkingen gemaakt met De Nationale Assemblee (DNA), waarbij de taken gericht zijn op beleidsissues of besluitvorming. Het jeugdparlement is echter een inspraakorgaan. Zowel de jongeren als de volwassenen moeten begrijpen wat het doel is van een inspraakorgaan. “Wat de jongeren wel moeten doen, omdat zij straks van de volwassenen over zullen nemen, is weten hoe zij het beleid kunnen beïnvloeden op een positieve manier.”
Grootste groep kandidaten
Op 27 december heeft de publicatie van alle kandidaten plaatsgevonden. Nadat de kandidaten door de screening zijn gegaan van de kiescommissie is een record aantal kandidaten van 200 jongeren geregistreerd. Er werd nog nooit eerder zo ’n grote groep geregistreerd. De vorige groep bestond namelijk uit 146 deelnemers. De commissievoorzitter zegt dat als organisatiecommissie er bewust naartoe gewerkt is om deze groei te krijgen. Vandaar dat de commissie bijzonder trots is op deze groei. Echter zijn er maar 29 plekken open om lid te worden van het jeugdparlement. Nu moet men dus campagne voeren. In Paramaribo kunnen bijvoorbeeld slechts 9 personen als lid van het NJP gekozen worden, terwijl in Paramaribo alleen zich al ruim 149 kandidaten hebben opgegeven.
Instrumenten ter kennismaking van de kandidaat
Op de informatiedag zijn de kandidaten tevens medegedeeld hoe de commissie hen met hun campagnevoering gaat ondersteunen. Zij zullen met promomateriaal en stembiljetten ondersteund worden. “Er zijn afspraken gemaakt hoe zij de scholen kunnen bereiken, omdat daar vooral de grootste doelgroep zit. Er zijn tevens enkele leiders uitgenodigd met een bepaalde background om de jongeren te informeren hoe zij een effectief interview kunnen afstaan, hoe zij moeten presenteren, dat zij bewust zijn dat als kandidaat zij nu ook een brand zijn en hoe zij hun visie of brand naar de stemmers toe over kunnen brengen. Momenteel zijn de jongeren actief op social media en dit kunnen zij als een effectief instrument gebruiken om hun boodschap over te brengen. Als laatste hebben we Melvin Bouva, als eerste lid van het Jeugdparlement uitgenodigd, die zijn kennis ten aanzien van het jeugdparlement zal presenteren en hoe hij als aspirant kandidaat het traject heeft gevolgd als voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement”, vertelt Ghisaidoobe. De belangstelling ten aanzien van de video-opnames was zeer groot. De commissie is namelijk bezig geweest samen met de jongeren een 45 seconde video te maken waarin de jongeren in die 45 seconden zich moeten voorstellen aan de gemeenschap en vertellen waarom zij zich willen opgeven voor het jeugdparlement en wat zij anders willen doen. “We willen namelijk geen lange verhalen anders wordt het geheel saai. We zullen dit allemaal op een YouTube channel uitzenden en het komt op Facebook, maar deze zullen ook via televisiestations uitgezonden worden. Hierdoor kunnen de stemmers een bewuste keus maken op 8 februari.”
Landelijk 343 stembureaus
Er zijn landelijk 343 stembureaus opgezet en die zijn ook al in beeld gebracht op de website. Men mag verder naar elk stembureau in je district waar men staat geregistreerd. Echter heeft men ook aan degene gedacht die op de stemming dag niet in haar district is. Speciaal in dit kader heeft men het fenomeen van landelijk stembureaus ingevoerd. Dat is een stembureau waar een landelijke lijst is (een lijst met de naam van alle stemmers). “De mogelijkheid bestaat dus om je stem uit te brengen in een ander district dan waar je geregistreerd staat”, zegt Ghisaidoobe. “Ook zijn de openingstijden verruimd. In het vorig staatsbesluit kon je op een school alleen van 09.00 -13.00 uur stemmen wat zeer beperkt was, doordat de grootste deel van de stemmers op dat tijdstip op school zit. Het is dus verruimd naar 07.00 – 18.00 uur. Er zijn vervolgens mobile units opgezet die als stembureaus functioneren. Dit is allemaal bedoeld om de stemmers de mogelijkheid te geven in hun eigen tijd hun stem uit te brengen”, aldus commissievoorzitter Ghisaidoobe.

error: Kopiëren mag niet!