Volksopstand in Zuid Afrika (deel 2)

Sinds president Jacob Zuma (75 jaar oud) van Zuid Afrika de helft van zijn kabinet ontsloeg is er een golf van kritiek losgebarsten. In de week van 7 april 2017 zijn ruim dertig duizend betogers de straat opgegaan uit protest tegen Zuma. Cosatu, de grootste vakbond van Zuid-Afrika heeft Zuma opgeroepen op te stappen. De bisschoppen van Zuid Afrika hebben Zuma gevraagd aftreden te overwegen als onderdeel van de corruptiebestrijding.”Het lijkt erop dat hij het vertrouwen van vele van zijn meest naaste collega’s verloren heeft, evenals dat van talloze maatschappelijke organisaties. Zij wijzen er ook op dat alleen het aftreden van Zuma geen volledige oplossing is, omdat de corruptie tot op ieder niveau moet worden bestreden. De bisschoppen hebben het ANC partijbestuur opgeroepen zich “serieus en effectief in te zetten om corruptie en vriendjespolitiek op alle bestuursniveaus te bestrijden. ” Wij hebben vertrouwen in de leiders van beide nobele instituties, het Parlement en het ANC en wij vertrouwen dat zij zullen optreden en beslissend, moedig en eerlijk leiderschap zullen tonen “…; aldus de bisschoppen op de Zuid-Afrikaanse bisschopenconferentie.
Zuma stamt uit een boerenfamilie en behoort tot de stam van de Zulu’s. Hij is een Zulu-boy en heeft zich van veeboer (herder) middels de bewapende tak van het ANC, een militante militaire verzetsbeweging tegen de blanken, opgewerkt tot leider van het ANC (1994) , de politieke partij van Nelson Mandela en grootste partij van Zuid Afrika. Zuma heeft geen enkele formele opleiding genoten. Heeft veel vrouwen (veelwijverij) en 18 kinderen. Hij is een populist, een “allemansvriend”. Zuma zat samen met Nelson Mandela tien jaar lang opgesloten op Robbeneiland. Sinds 2009 is hij president van Zuid Afrika; de tien jaar daarvoor was hij vicepresident. Zijn termijn duurt tot 2019. Hoewel binnen de partij de roep tot aftreden klinkt heeft het dagelijks bestuur van het ANC zich achter Zuma geschaard. Zuma is vanaf het jaar 2000 in problemen gekomen door de economische malaise, slecht bestuur en corruptieschandalen.
Zuma heeft zich schandalig met staatsmiddelen verrijkt en is samen met zijn zoon verwikkeld geraakt in verschillende fraude en corruptieschandalen. Al in het jaar 2000 startte het eerste onderzoek naar de corruptie praktijken van Zuma. Het Openbaar Ministerie van Zuid Afrika vroeg toestemming van Mbeki om een onderzoek te starten naar Zuma en de met hem bevriende zakenman Schabir Shaik. Shaik was tevens financieel adviseur van Zuma. Zuma zorgde voor overheidsopdrachten voor de de bedrijven van Shaik. Op 2 juni 2005 werd Shaik schuldig bevonden aan corruptie en veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Op 28 december 2007 werd Zuma gedagvaard voor het hooggerechtshof. De aanklachten luidden: het aannemen van steekpenningen, fraude, witwas- en gangsterpraktijken. Zuma’s proces vond plaats op 4 augustus 2008 en is door rechter Chris Nicholson onwettig verklaard wegens vormfouten in de procedure.
Vijtjie Mentor, onderwijzeres en parlementslid voor het ANC, heeft gedurfd een boekje open te doen over hoe het land sinds het aantreden van Zuma als president wordt bestuurd. Zijn grootschalige corruptie en schandalige zelfverrijking samen met de Indiase zakenlieden gebroeders Gupta : Ajay Gupta, Atul Gupta en Rajesh Gupta. Mentor heeft angetoond dat Zuma en zijn zoon met laatst genoemde zeer corrupte zakenlieden de corruptie faciliteren en in stand houden. De Gupta’s hebben zeer grote invloed in het kabinetsbeleid, regeerbeleid en in de belangrijkste Staatsbedrijven. De Gupta’s verdienen miljarden aan de Staat en hebben zeer grote belangen verworven in de mijnbouw, transport & telecommunicatie. Het Ministerie van Financien is in het bezit van degenen met absolute macht en machtige zakenbelangen.
In april 2016 heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld dat Zuma in strijd heeft gehandeld met de Grondwet en de geldsom aan de Staat moet terugbetalen voor de omstreden verbouwingskosten van zijn prive villa-woning. Het schandaal rond de 20 miljoen Euro kostende verbouwing op staatskosten, met staatsmiddelen van zijn woon-buiten verblijf (compleet met kippenren, amfitheater, groot zwembad ) is de genadeklap voor Zuma. De oppositiepartijen willen reeds lang een afzettingsprocedure opstarten. Voor een afzettingsprocedure is een tweederde meerderheid in het parlement nodig. Tot nog toe steunde het ANC de president, maar de verdeeldheid neemt toe. Het zeer bevlekte balzoen van Zuma zou een slecht effect kunnen hebben op de komende provinciale verkiezingen. Vijtjie Mentor:..” het is naief te verwachten dat het ANC partijbestuur iets tegen Zuma zal ondernemen. Als Zuma valt, vallen zij met hem. Het patronagesysteem is diep verankerd in het ANC…” ; aldus Mentor en een verslag van correspondent in Zuid Afrika, Bram Vermeulen.
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!