‘Volk moet zich middels referendum uitspreken over nieuwe verkiezingswetgeving’

De Staatscommissie Evaluatie Verkiezingswetgeving, onder voorzitterschap van Jules Wijdenbosch, hoorde op zaterdag 27 augustus de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO). De PDO heeft zich gebogen over de kieswetgeving. Het gaat om een complexe materie, die goed doordacht voorbereid en uitgevoerd dient te worden. Het is een vereiste dat als de nieuwe kieswet er is, deze breed wordt gedragen in Suriname. De partij stelt dat het kiesstelsel stamt uit 1987 en wordt door een aanzienlijk deel van de bevolking als ‘onrechtvaardig’ beschouwd. De PDO stelt zich op het standpunt dat het nieuwe kiesstelsel moet voldoen aan de aspiratie van het volk. De PDO streeft naar een kiesstelsel waarin de burger vertrouwen heeft en zorgt voor vertrouwen in de politiek. De PDO beval aan dat naast het horen van de politieke partijen, die op het moment deel uitmaken van het politiekspectrum, ook relevante opvattingen en uitgangspunten, die in de loop van de politieke geschiedenis zijn geponeerd door politieke partijen, meegenomen worden. Het vertrouwen in het nieuw kiesstelsel kan het best bekrachtigd worden door een referendum.
Evenredige vertegenwoordiging
De PDO stelt voor dat de leden van De Nationale Assemblee volgens de huidige kieswet per district op grond van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging worden gekozen. Het mag niet zo zijn dat de verhouding tussen het aantal stemmen en zetels een grote mate van disproportionaliteit kent. Het is nodig om voor het district Coronie (vanwege de kleinschaligheid) enigszins afwijkende voorwaarden door te voeren. Het is voor de PDO het best om in dit district de partij, die de meeste stemmen haalt, in aanmerking te doen komen voor de zetel(s).
Voortdurende samenspraak
De precieze bepalingen die moeten leiden tot een rechtvaardige kieswet moeten minutieus, in voortdurende samenspraak uitgedokterd worden. Het is volgens het inzicht van de PDO dringend noodzakelijk dat de Commissie Evaluatie Kieswetgeving blijft functioneren totdat de wet een feit is. Dit, om een zo breed mogelijke samenspraak te bewerkstelligen. De partijen die deelnemen aan de verkiezingen zouden gebonden moeten zijn om in alle districten kandidaten te stellen. De PDO staat een landelijk evenredigheidsstelsel (met één kieskring) voor, waarbinnen de restzetel gaat naar het hoogste aantal reststemmen. De kiezer moet in dit kader in de gelegenheid zijn om een voorkeurstem te kunnen uitbrengen. De plaats van de districtsraden en ressortraden moet nader bekeken worden. Vooral dat van de ressortraden. Aanbevolen wordt ook de financiering en subsidie van politieke partijen aan regels te binden.

error: Kopiëren mag niet!