Dinsdag 19 februari 2019

Vliegertijd!

18-08- 2018

1 VliegertijdHet was de laatste schooldag gisteren. De grote vakantie is aangebroken. Vakantietijd, vliegertijd. Oké, vroeger was dat de leuze. In deze tijd iets minder. Toch zie je deze traditie nog voortgezet worden door ook kinderen van nu. Bekend zijn de verkooppunten van vliegers. Aan de Marten Luther Kingweg, dichtbij de Latourweg, verkoopt Krishnadath Ramasre al 5 jaren vliegers. “Het is weer vakantietijd, dus we zijn weer hier. Op deze locatie wordt er tientallen jaren vliegers verkocht. De laatste jaren heb ik overgenomen”, zegt hij. Dit jaar is de verkoop vanwege de situatie in het land iets afgenomen. “Dingen worden duurder, mensen denken nu twee keer na om een vlieger aan te schaffen.”
Ramasre geeft aan dat hij meer kleine vliegers in de verkoop heeft. Terwijl hij tegenover Dagblad Suriname zijn verhaal vertelt, is hij bezig een geraamte van een vlieger in elkaar te vlechten in de bak van zijn busje. Naast de auto zit een andere man onder een grote paraplu bamboe’s te verwerken tot vliegerpijlers met een kaphamer. “De kleine vliegers kosten SRD 10. Maar al kinderen met minder komen, neem ik dat ook. Het is iets voor kinderen, weet je”, geeft hij aan. Zijn grotere vlieger kost SRD 50 tot 60. “Ik maak geen grote vliegers. Dat verkoop je minder, terwijl het moeilijk is te transporteren elke dag”, zegt Ramasre.

Naast het feit dat hij een deel van de vliegers zelf maakt, koopt hij ook op bij anderen die in voorraad hebben. Vakantietijd, vliegertijd. Nog steeds in Suriname.

Asha Gajadien-Bhagwat