Zondag 16 juni 2019

Op initiatief van de honorair-consul van Suriname in Groot Brittannië, Amwed Jethu, en gefinancierd door Staatsolie, zal het binnenkort weer mogelijk zijn om vanuit Paramaribo een visum voor Groot-Brittannië aan te vragen bij het kantoor van VFS Global aan de Prins Hendrikstraat 14 te Paramaribo.
De visumaanvraagprocedure voor Groot-Brittannië voor Surinaamse paspoorthouders was de laatste jaren zeer omslachtig. Aanvragers moesten eerst naar Guyana afreizen voor het afgeven van biometrische data en vervolgens na terugkeer in Suriname, moesten zij vaak wekenlang op hun paspoort wachten. Zeker voor oudere mensen en Surinaamse zakenlieden was het ongemakkelijk en tijdrovend om naar Guyana af te reizen. De interesse van Surinamers om naar Groot-Brittannië te reizen, is de laatste jaren, met name door deze visumproblematiek, sterk afgenomen.
Op verzoek van vele Surinamers heeft honorair-consul Amwed Jethu nu een oplossing kunnen vinden samen met de managing director & CEO van Staatsolie, Rudolf Elias, en het bedrijf VFS Global, zodat de reis naar Guyana niet meer nodig is.
VFS Global is het bedrijf dat eind 2017 door de Nederlandse overheid is ingehuurd om de Schengen visa-aanvraagprocedure voor Surinamers die naar Nederland willen reizen, af te handelen. Zij doen dit vanuit het VFS Visumaanvraagcentrum voor Nederland aan de Prins Hendrikstraat 14 te Paramaribo. Ditzelfde bedrijf, VFS Global, is ook door de Britse overheid ingehuurd om visa-aanvragen ten behoeve van Groot-Brittannië voor Surinamers af te handelen in Guyana.
Om de visa-aanvraagprocedure vanuit Paramaribo mogelijk te maken, was de aanschaf van specifieke biometrische apparatuur noodzakelijk. Staatsolie was bereid om een donatie van US$13.500 te doen om dit project te financieren.
Amwed Jethu: “Ten eerste dank aan de managing director & CEO van Staatsolie, de heer Rudolf Elias, die bereid geweest is om dit project te financieren. Groot-Brittannië is een belangrijk geopolitiek- en zakenland en als gevolg van Brexit, kunnen er interessante mogelijkheden zijn voor Surinamers om naar Groot-Brittannië af te reizen. Studenten, toeristen en zakenlieden zullen weer naar Groot-Brittannië willen, aangezien de visum-aanvraagprocedure nu veel gemakkelijker is. Surinamers die naar Europa reizen, hoeven zich niet alleen maar op Nederland te focussen, ze kunnen zich nu ook richten op Groot-Brittannië.”
Rudolf Elias: “Wij zijn blij dat wij hier onderdeel van konden zijn. Bij Staatsolie geloven wij dat een van de voorwaarden voor ontwikkeling, het simplificeren van processen is. Het vereenvoudigen van de visumaanvraagprocedure, zal wegen open en/of gemakkelijker maken voor veel mensen. Wij dragen graag op deze manier bij aan de duurzame ontwikkeling van Suriname.”