Vijay Chotkan: “Operatie luchthaven nimmer in gedrang gekomen”

De actie van de werknemers van NV Luchthavenbeheer en meer nog de reden van hun actie, bevreemden veel Surinamers. Dit gezien het feit dat de organisatie een parastatale instelling is, en critici zich niet kunnen voorstellen dat zo een instelling haar personeel uitbetaalt afhankelijk van de hoogte van de wisselkoers. Meer nog bevreemdt het vele critici dat zelfs een discussie over dit onderwerp wordt gevoerd. Dagblad Suriname sprak in dit verband met directeur Vijay Chotkan van Luchthavenbeheer voor opheldering in deze kwestie.
Chotkan brengt in herinnering dat de Luchthavenbeheer is opgericht conform het Wetboek van Koophandel. De werknemers binnen deze organisatie hebben dus duidelijk niet de status van ambtenaar. Op hen is dus niet de Personeelswet, maar de arbeidswetgeving van toepassing. Het bedrijf ressorteert wel onder het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, maar opereert volgens Chotkan totaal zelfstandig en zelfvoorzienend.
De werknemers hebben een functiereeks. Elke functiereeks is verbonden aan zowel primaire als secundaire voorzieningen. Aan de hand daarvan wordt er betaald. “Ik heb iets overgenomen. Ik ben niet degene die heeft geïndexeerd. Dit is al tig jaren gedaan. Er is een cao die aangeeft dat de mensen op basis van de CBvS-koers uitbetaald moeten worden. Wij kunnen als organisatie dat niet dragen. Dat moet duidelijk zijn. Wij kunnen niet onze eigen organisatie doodvreten. Wij zijn ‘on speaking terms’ met de bond. Ons standpunt is kenbaar gemaakt. De bond heeft zijn wenselijkheden ook aangegeven. Wij kunnen dit echter niet, omdat de lasten die wij moeten dragen en de schulden die wij hebben overgenomen, niet weinig zijn. In alle openheid en transparantie heb ik door gecommuniceerd. Men is gaan staken omdat men denkt dat men moet staken, maar de communicatie is helemaal open”, zegt Chotkan.
De operaties op de luchthaven (de afhandeling van vluchten naar en van Suriname) zijn echter normaal afgehandeld. Dit, ondanks een groot deel van het personeel zich had onttrokken van zijn werkplek. “Wij hebben de garantie geboden dat de operatie normaal gedraaid zal worden. Er is een management gedraaid, waarbij er is gezorgd dat wij de standaarden niet hebben verlaten. Daarnaast hebben wij ook de veiligheid en beveiliging kunnen garanderen. De operatie is nimmer in gedrang gekomen, ondanks de staking. Elke actie heeft negatieve gevolgen, zowel voor de organisatie als voor de personeelsleden. Wij hebben de operatie normaal gedraaid, en ik denk dat het goed is dat de mensen de conclusie zelf trekken”, stelt Chotkan.
De directeur eindigt door concreet aan te geven dat hij gaat voor garantie van werkgelegenheid en de normale afhandeling van de operaties op de luchthaven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!