VHP Nederland: Santokhi wil diaspora echt inzetten voor Suriname

vhpSantokhi, de voorzitter van de VHP heeft zondag 18 augustus op een zeer druk bezochte bijeenkomst in Amsterdam gezegd, dat hij de Surinaamse diaspora in Nederland en andere landen goed wil betrekken bij de ontwikkeling van Suriname. Suriname heeft een ernstig tekort aan goed opgeleide mensen. Daarentegen bevinden zich veel goed opgeleide Surinamers zich in diaspora. Het ligt voor de hand dat Suriname evenals vele andere landen in het belang van de eigen economische ontwikkeling diasporabeleid ontwikkelt en uitvoert.
Santokhi is van mening dat zowel van de zijde van de Surinaamse diaspora als van de zijde van Suriname alles in het werk moet worden gesteld om de diaspora te betrekken bij de ontwikkeling van Suriname.
Sinds de president de Surinaamse diaspora in juli 2011 heeft aangeduid als landgenoten door “banden van bloed en bodem” heeft de Surinaamse regering verder vrijwel niets met de diaspora gedaan, behoudens de schijnbeweging met het initiatief wetsvoorstel Personen van Surinaamse Afkomst (PSA). Lachman Soedamah van VHP Nederland wees in zijn toespraak eveneens op het belang van een diasporabeleid. Hij beklemtoonde dat ongeveer de helft van de ca. een miljoen Surinamers in diaspora een enorm economisch potentieel voor de Surinaamse economie vertegenwoordigt. Soedamah riep de diaspora op om de VHP onder leiding van Santokhi te ondersteunen.
Santokhi legde uit dat de huidige regering nog veel meer heeft laten liggen of verkeerd heeft gedaan. Deze regering is gestart met een stabiele economie, vrijheid van meningsuiting, een goed veiligheidsbeleid, een positieve betalingsbalans en een goed functionerende rechtsstaat.
De economie is nu instabiel, verhit en niet onder controle. De geldontwaarding is enorm en er is een liquiditeitsprobleem. Dit allemaal is gebeurd in drie jaar tijd, ondanks dat het regeringsbeleid met veertig procent meerinkomsten is uitgevoerd.
De corruptie is doorgedrongen in alle structuren en hiermee dus geïnstitutionaliseerd. Er is geen transparantie. Suriname staat momenteel op acht internationale lijsten negatief genoteerd. Men komt zo aan de waardigheid van de Surinamer.
Santokhi heeft zich bij zijn bezoek aan India georiënteerd op nieuwe mogelijkheden van samenwerking met dit gigantische land. Hij ziet diverse mogelijkheden die verband houden met de enorme technologische verworvenheden van India, een BRIC-land dat zich economisch pijlsnel aan het ontwikkelen is. Hij is van mening dat de huidige regering zich te veel richt tot een klein aantal landen. Hij wil een veelzijdiger buitenlands beleid voor Suriname.

error: Kopiëren mag niet!