VHP Nederland: Het goud loopt niet weg

Naar aanleiding van de gouddeals die Suriname wenst aan te gaan met de goudmultinationals Iamgold en Surgold wenst de VHP Nederland het volgende te verklaren.
VHP Nederland is van mening dat de regering duidelijke afspraken dient te maken over de voorwaarden waaronder de multinationals het Surinaamse goud mogen winnen en verhandelen. Er dienen duidelijke afspraken worden gemaakt over de afdracht van belastingen, het omgaan door de bedrijven met het milieu en hoe de goudwinning de Surinaamse economie ten goede moet komen.
Het exploiteren van Surinaamse natuurlijke hulpbronnen moet volgens VHP Nederland gebeuren op basis van de leuze: ’vertrouwen in eigen kunnen’ en volgens het Staatsolie-model. Het opstarten van een 100% Surinaams goudbedrijf zou prioriteit moeten hebben waarbij gewerkt dient te worden aan het werven van kennis en kapitaal bijvoorbeeld door het aangaan van samenwerkingsovereenkomsten met landen als Zuid-Afrika die een lange traditie hebben in de goudindustrie. Het opzetten van opleidingen voor Surinaamse studenten en professionals die een baan zoeken in de mijnbouwsector en het aantrekken van de Surinaamse diaspora dient hierbij niet geschuwd te worden. In het uiterste geval dient het aandeel van Suriname bij elke samenwerking met een buitenlands bedrijf te geschieden op basis van een 60/40 verhouding ten gunste van Suriname.
VHP Nederland betreurt de gang van zaken waarbij de regering bij de recente gouddeals, multinationals een haalbaarheidstudie laat maken en indienen nadat zij alle financiële en andere verplichtingen uit deze overeenkomsten op zich heeft genomen. Naar de mening van VHP Nederland dient de regering in deze de omgekeerde weg te bewandelen waarbij een integrale plan en visie wordt ontwikkeld met betrekking tot de aanpak van het Surinaamse bos en de daarin voorkomende rijkdommen zoals delfstoffen, biodiversiteit, water, hout etc. Ook andere mogelijkheden die het Surinaams regenwoud biedt zoals eco-toerisme en CO2 compensatie dient meegenomen te worden in de integrale aanpak van de regering. De gouddeals horen een onderdeel te zijn van deze integrale aanpak en visie. In deze visie dient met het milieu zuinig omgesprongen te worden. Kaalkap en ontbossing dienen voorkomen te worden omdat bij het niet zorguldig omgaan met het oerwoud in de toekomst zou kunnen blijken dat het Surinaamse bos meer waard was dan het Surinaamse goud. Maar dan is het te laat.
De gouddeals zijn een nationale zaak en dienen in alle openheid en transparantie te geschieden. Daarom keurt VHP Nederland het ten zeerste af dat belangrijke zaken niet zijn behandeld cq beantwoord door de regering in De Nationale Assemblee (DNA) en dat de voorzitter van DNA niet heeft ingegrepen, om de regering hierop te wijzen. De wijze waarop de DNA voorzitter vragen en pijnpunten van de oppositie niet in behandeling heeft genomen en de gouddeal in stemming heeft gebracht roept niet alleen vragen op maar druist in tegen het democratisch recht van elke parlementarier en tegen fundamentele beginselen van de rechtstaat.
VHP Nederland roept de regering op om niet verder tot uitbreiding over te gaan van de goudovereenkomsten maar ervaring op te doen met de concessies die nu reeds zijn verleend aan Iamgold en aan de hand daarvan lessen te trekken voor de toekomst. Daarbij is een integrale aanpak en lange termijn visie van eminent belang. Suriname heeft nu al genoeg inkomstenbronnen om een bevolking van 500.000 mensen welvaart en welzijn te bezorgen. In 2012 heeft Staatsolie alleen een winst van US$ 478 miljoen gerealiseerd, na aftrek van de belasting. Met het versterken van de bestaande instituten in Suriname op het gebied van financiën, onderwijs en dienstverlening en het opzetten van goed functionerende controle organen en het aanpakken van corruptie heeft Suriname een goede uitgangspositie. Het goud loopt niet weg en kan altijd nog worden geëxploiteerd.

error: Kopiëren mag niet!