VES-voorzitter: “Herstelplan regering niet vertrouwenwekkend”

Winston Ramautarsing
Winston Ramautarsing
“Het concept herstel- en stabilisatieplan 2016-2018 van de regering is geen vertrouwenwekkend plan. Het plan heeft veel gebreken en is nog lang niet wat het wezen moet.” Tot deze conclusie komt econoom Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). De VES-topman zegt aan Dagblad Suriname dat op het eerste punt een duidelijk productieplan ontbreekt dat ons op korte termijn en op middellange termijn de productie en export zal laten verhogen. Het tweede gaat om een plan om het ambtenarenapparaat wat minder zwaar te laten drukken op de belastingbetaler. Volgens Ramautarsing moet het overheidsapparaat terstond gesaneerd worden en niet over vijf jaar. “Anders zal dit nooit gebeuren. Wij praten al voor de onafhankelijkheid over public sector reform, maar hebben het nooit aangedurfd. Nu betalen wij voor dat overvolle ambtenarenapparaat dat ondermaats presteert.” De VES-topman benadrukt dat indien deze twee elementen niet worden opgenomen, alle andere maatregelen gedoemd zijn te mislukken. “Wat ik echter gezien heb, is nog lang niet wat het wezen moet. Ik denk dat het gewoon een aanzet is, meer niet. Het plan is crisis zonder perspectief. Als wij denken dat als wij SML verkopen aan een buitenlander en een pompgemaal vernieuwen in Wageningen, dat wij dan een korrel rijst meer gaan produceren, dan zijn wij naïef. Als men op hetzelfde voet doorgaat, zal men zien dat er zonder draagvlak geen hervormingen zullen komen”, aldus Ramautarsing.
IMF-betalingsbalanssteun onvoldoende om economie op peil te krijgen
Volgens Ramautarsing kunnen de maatregelen naar aanleiding van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) aangeduid worden als een noodzakelijke ingreep die volstrekt onvoldoende is om de economie weer op pijl te krijgen. Dit, omdat de maatregelen aanbevolen door het IMF eenzijdig gericht zijn op de hoge-inkomens consumenten en vooral producenten. De regering zal volgens hem ook terug moeten komen op het besluit om de verhoging van de energietarieven toch door te voeren. Dit, omdat er zonder draagvlak geen enkel beleid zal werken. “Het gaat het probleem niet oplossen, omdat het een partiële ingreep is. Het echte vraagstuk over hoe ik mijn economie moet stimuleren dat producten weer zin krijgen om te expanderen en exporteren om deviezen te genereren, blijft uit.” De econoom benadrukt dat de regering zich niet moet focussen op het IMF, maar op wat er zelf gedaan moet worden om het vertrouwen terug te winnen. “Wat de overheid nu van ons vraagt is, ‘heb vertrouwen, het komt een keer goed’. Het lijkt op zwemmen in een leeg zwembad”, aldus de VES-voorzitter.
Overheidsbeleid voor terugdringen wisselkoers ontbreekt
Het probleem van de op hol geslagen wisselkoers is volgens Ramautarsing niet in een avond ontstaan om dan nu te komen zeggen dat deze met één maatregel kan worden teruggebracht. Volgens de VES-topper is het probleem veel ingewikkelder en vraagt daarom beleid om onder controle te krijgen. Beleid dat volgens hem tot nu toe is uitgebleven. “Er is overheidsbeleid nodig om ten eerste het evenwicht in de wisselkoers terug te brengen, om de overheidsfinanciën en de economie zodanig te stimuleren dat er weer groei van productie en export komt. De wisselkoers voor de US-dollar is na een mislukt beleid van de Centrale Bank van Suriname komen te liggen op SRD 6.54 , terwijl de euro voor SRD 7.35 te verkrijgen is.”
Niet zinvol terug te kijken
Het uitgelekte concept herstel- en stabilisatieplan 2016-2018 geeft aan dat de regering Bouterse 1 inderdaad meer heeft uitgegeven dan zij heeft verdiend. De VES-voorzitter benadrukt dat het helemaal niet zinvol is om steeds terug te kijken naar de misstappen die regeringen hebben gemaakt. Volgens Ramautarsing is het geen geheim wat de huidige regering en alle voorgaande regeringen hebben gedaan en weet een ieder ook wie daarvoor verantwoordelijk is. “Het is niet zinvol te zoeken naar wie wij moeten ophangen. De VES is niet moe om de regering erop te wijzen dat zij de leiding heeft en dat zij ons uit de crisis moet halen. Wij zijn niet moe om de regering te vertellen dat er een goed plan moet komen. Men moet met een plan komen dat vertrouwen wekt en alle stakeholders, die de offers gaan moeten brengen, ook betrokken worden in de besluitvorming. Dit, zodat de pijn redelijk verdeeld wordt”, aldus de VES-voorzitter.
FR

error: Kopiëren mag niet!