Verhoging inschrijfgeld baart studenten zorgen

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft het inschrijfgeld op de diverse scholen wederom aangepast voor het nieuwe schooljaar 2017/2018. Zo is het inschrijfgeld van de bacheloropleidingen van de Anton De Kom Universiteit van Suriname (Adekus) vastgesteld op SRD 1500. Samir Gobind, jeugdparlementariër van het district Wanica tevens laatstejaars student van de studierichting Rechten, vindt het zeer bizar dat het ministerie dit besluit heeft genomen. “Waarvoor gelden al die verhogingen, terwijl het niveau van het onderwijs anno 2017 nog steeds hetzelfde is gebleven? Het betreft hier niet eens geaccrediteerde opleidingen”, beklemtoont Gobind tegenover Dagblad Suriname.
Geen reden tot verhoging inschrijfgeld
Gobind merkt op dat niet alleen het onderwijssysteem op Adekus veel te wensen overlaat, maar ook de faciliteiten op deze universiteit. “Denk maar aan de parkeerruimte die bij onweer onbegaanbaar wordt.” De ventilatie in bepaalde leslokalen is van dien aard dat het volgen van onderwijs op een gegeven moment een moeilijke opgave wordt. “Zo is er een lokaal waarvan de airconditioning reeds 2 jaren niet functioneert. Ondanks dat dit meerdere malen is aangekaart, is er nog steeds geen werk van gemaakt.” Voorts is het onderwijssysteem van de universitaire opleidingen sinds jaar en dag niet aangepast. Zo is modern onderwijs een ver-van-mijn-bed-show voor het ministerie. “Bij bepaalde vakken wordt er niet eens met powerpoint gewerkt.” Daarom vindt Gobind dat het opnieuw verhogen van het inschrijfgeld een ondoordachte beslissing is. “Ik zie totaal geen reden waarom er weer een verhoging moet komen, terwijl we het komend schooljaar weer onder dezelfde omstandigheden lessen moeten volgen. Als ik nu meer moet betalen, verwacht ik dan ook dat er gunstige veranderingen optreden.”
Onderwijs is ‘staatszorg’
De jeugdparlementariër is van mening dat onderwijs heden ten dage niet meer als staatszorg aangemerkt kan worden. “Wil de regering op deze manier het kind centraal stellen?” De bustarieven hebben een poosje geleden eveneens een aanpassing ondergaan waarvan de effecten nog steeds merkbaar zijn binnen het onderwijs. De meeste studenten van Adekus moeten namelijk meerdere busritten nemen en zelf voor hun lesmateriaal zorgen. “Er zijn tal van studenten die geen inkomen hebben. De ouders van de studenten hadden het al moeilijk en met deze verhoging is de maat nu echt vol.” Gobind vreest dat studenten hierdoor drop-outs zullen worden. De jeugdparlementariër zou het zeer op prijs stellen indien de regering probleemoplossend handelt in plaats van probleemcreërend.
KSR

error: Kopiëren mag niet!