Verfhandel overhoop gehaald

De ondernemers Terrence en Samantha Oudith van de gelijknamige verfwinkel aan de Gongrijpstraat in Paramaribo. Terrence: ‘Ik ben van huis uit schilder. Ik heb de technische school bezocht en jarenlang als zelfstandige ondernemer gewerkt. In januari 2016 opende ik een verfwinkel. Via de Kamer van Koophandel en Fabrieken kwam ik, nadat ik aan alle voorwaarden had voldaan, aan een vergunning. Mede dankzij de medewerking van de verffabrikanten Varossieau en Esuverfa kon ik aan de slag.
De ondernemers Terrence en Samantha Oudith van de gelijknamige verfwinkel aan de Gongrijpstraat in Paramaribo. Terrence: ‘Ik ben van huis uit schilder. Ik heb de technische school bezocht en jarenlang als zelfstandige ondernemer gewerkt. In januari 2016 opende ik een verfwinkel. Via de Kamer van Koophandel en Fabrieken kwam ik, nadat ik aan alle voorwaarden had voldaan, aan een vergunning. Mede dankzij de medewerking van de verffabrikanten Varossieau en Esuverfa kon ik aan de slag.
“Ik besteedde mijn vermogen in de winkel. Ik kreeg verf op credit (consignatie-basis). Ondanks deze tegemoetkoming is het mij niet gelukt om een redelijke groei mee te maken. Kort nadat ik de deuren voor het publiek geopend had, kwamen de verffabrikanten een veel hogere wederverkoopkorting overeen met de Chinezen. Ik zit nu, in vergelijking met de Chinese verfwinkels in een nadelige positie. Ze krijgen een veel hogere wederverkoopkorting van de fabrikanten dan de lokale handelaren. Daardoor heeft deze groep een bijzonder sterke concurrentiepositie ingenomen, waar niemand tegenop kan. Als ik ook in aanmerking wil komen voor de hoge korting zal ik niet alleen contant moeten betalen maar ook een vooraf door de fabrieken vastgestelde hoeveelheid moeten afnemen. Er zijn slechts weinig Surinaamse verfhandelaren die aan deze voorwaarden kunnen voldoen”.
Wildgroei
Verfhandelaar Oudith is de mening toegedaan dat de overheid in plaats van de handel te ordenen wildgroei bevordert, door steeds meer vergunningen te verstrekken aan een groep ondernemers die de handel onaangenaam overhoop haalt.
Verfhandel overhoop gehaald
In verband met Chinees Nieuwjaar 2019 verdiept Dagblad Suriname zich in de spraakmakende verwikkeling tussen Suriname en China. Van meerdere zijden is te horen: ‘Het is een gecompliceerde constellatie.’ Menigeen leeft in onvrede met de Chinese kolonie. De samenhang tussen de acties die vanuit China worden ondernomen in Suriname worden, in veel gevallen, als bedreigend ervaren en als niet ontbloot van intriges gezien.
Verfhandel
Suriname kent twee verffabrieken Varossieau Suriname NV en Esuverfa. Er wordt ook verf geïmporteerd door enkele handelshuizen. Import-verf is goedkoper dan lokaal gefabriceerde verf. Desondanks hebben de Surinaamse verffabrikanten, vanwege hun kwaliteitsproducten een onwrikbare vaste positie bij schilders. ‘De kwaliteit is beter dan geïmporteerde verf. De Surinaamse fabrikanten brengen producten op de markt die aangepast zijn aan de lokale weers- en andere omstandigheden.’
Chinezen goedkoper dan Surinaamse verffabrikanten
Het is opgevallen dat verf afkomstig uit China, de Surinaamse markt nog niet veroverd heeft. De Chinezen verhandelen Surinaamse verf met succes. Bij de Chinees gaat Surinaamse verf goedkoper over de toonbank dan in de eigen winkels van de fabrikanten, en veel meer dan 100 dealers en andersoortige verkooppunten in alle districten.
Hoe is het zover gekomen?
‘Kapitaal speelt ook in deze een belangrijke rol. Slechts het blote geld telt. De Nieuwe Chinezen lonken daarmee.’ Schilders en wederverkopers van Surinaamse origine uiten verwijten aan het adres van de verffabrikanten. En de regering ontkomt niet aan kritiek.
Onvoldoende rekening gehouden met lokaal ondernemerschap
‘Dat de Chinezen alles doodrukken komt door het in de watten leggen van deze bevolkingsgroep. De nieuwkomers hoeven maar te fluiten en ze zijn in het bezit van vergunning, grond, krediet, tegemoetkomingen en andere voordelen. De in Suriname geboren en getogen burgers ontberen zulks. Gesteld werd: ‘De verffabrikanten houden onvoldoende rekening met het Surinaamsondernemerschap.’
Succesmodel kapot gemaakt
‘Niet vergeten moet worden, dat het succes van Surinaamse verfproducten mede te danken is aan Surinaamse verfhandelaren. Wij hebben gedurende tientallen jaren exclusief Surinaamse verf aan de man hebben gebracht. Wij geven toe, wij kregen de producten vaak op consignatie en of krediet. Maar het was een succesmodel. De fabrieken floreerden, de handel bloeide, gezinnen hadden een middel van bestaan en kwamen vooruit’, aldus de ene handelaar.
Op sterven na dood
De andere spreker: ‘Vandaag zijn de verfhandel-pioniers op sterven na dood. De maatschappelijke positie van deze ondernemersklasse gaat zienderogen achteruit. En dat komt omdat de Chinese verfhandelaren meer dan het dubbele aan wederverkoopkorting krijgen. Door een abnormale hoge korting te geven aan een bepaalde groep, zijn kleine zelfstandige ondernemers niet in staat om te concurreren. Met als gevolg dat de nieuwkomers (ingezetenen) het brood ontnemen aan de burger.’
Begrip voor de fabrikanten
Er zijn ook schilders en verfhandelaren die een genuanceerder beeld beschrijven: ‘De afzet van verf is niet vanzelfsprekend. Het is bekend, dat de verffabrikanten ook kopzorgen hebben. De economie is sterk achteruitgegaan. De verfproductie heeft een hoog valuta-component. Grondstoffen moeten geïmporteerd worden. De fabrikanten hebben weinig keus. Chinezen beschikken over de middelen om de fabrieken draaiende te houden.’
HD

error: Kopiëren mag niet!