Maandag 22 april 2019

Twaalf verdachten stonden maandag terecht in de 63 kilo drugszaak. Op zondag 8 april werd in een dubbele bodem van een container, in de vrachtruimte van een vliegtuig, 63 kilo drugs aangetroffen. In deze zaak zouden 2 getuigen worden gehoord. Op de zitting bleek dat deze getuigen door tot nog toe onbekende reden niet zijn gedagvaard. De kantonrechter heeft het Openbaar Ministerie dit zeer kwalijk genomen. Op verzoek van advocaat Irvin Kanhai werd de medeverdachte Palmita W. als getuige gehoord in de strafzaak tegen de verdachte Valentino S. Palmita is als security werkzaam op de luchthaven. Zij zorgt voor een veilige vluchtafhandeling. Op die bewuste dag toen de drugs werden onderschept, was ze aan het werk. Het was een KLM-vlucht zegt Palmita. Volgens haar was de container in een loods geplaatst. Zij heeft die loods samen met een lid van het BID-team open gedaan en het containernummer genoteerd. Op een gegeven moment merkte zij iets vreemd aan de container. De bodem zag anders uit. Zij attendeerde John erop, die op zijn beurt ook niets heeft gedaan. Op de vraag van de rechter gaf Palmita aan dat zij verder niet is gaan onderzoeken, omdat de container wordt gecontroleerd door het BID-team.

Daarom heeft zij de zaak gelaten voor wat het was. Ook blijkt dat zij zou hebben gebeld met haar medeverdachte, Gregory D. Volgens Palmita had zij een persoonlijk gesprek met hem gevoerd. Het ging in ieder geval niet over drugs. Tijdens haar aanhouding werd zij onder druk gezet door de politie. Ze was moe en vroeg de politie om te stoppen met het verhoor. Echter gaf de politie hieraan geen gehoor en ging door met het verhoor. Ook was zij bedreigd door de politie dat wanneer zij niet zou praten, zij nog langer in detentie zou blijven. De raadsman verzocht de rechter na het verhoor van deze getuige om de vrijheidsbeneming van zijn cliënten te willen opschorten c.q. op te heffen.

“De verdachten komen op de zitting in de verwachting dat ze weten wat hun positie zij, omdat zij het onderwerp zijn en centraal staan. Het OM heeft nagelaten om de getuigen op te roepen. Zij heeft zich op geen enkel moment bekommerd om de verdachten.” Volgens Kanhai is er geen vluchtgevaar of bewijsvertroebeling. De verdachten zijn sinds mei aangehouden. Advocaat Lygia Palmburg ondersteunde het verzoek van zijn collega. “Door de aanhouding van de man wordt het gezin compleet ontwricht. Kennelijk gaan we eindigen op een poging”, merkte Kanhai.

Ook advocaat Murvin Dubois deed hetzelfde verzoek voor de politieman Vinay C. Deze politieman, die lid is van het BID-team, was per toeval ingeroosterd. Hij beschikte niet over de sleutel en/of tot had geen toegang tot de loods. De raadsman wilde weten welke specifieke rol hij zou hebben vervuld. Advocaat Harold Belfor ondersteunde het verzoek van zijn collega’s. Hij staat de verdachte Steven P. bij. Volgens Belfor ondervindt zijn cliënt nadeel van het niet dagvaarden van de getuigen.

Advocaat Justina Eduard keurde het handelen van het OM af en ondersteunde het verzoek. De rechter wees het verzoek van de raadslieden af. Zij merkte op dat er absoluut niet lichtvaardig kan worden omgegaan met deze zaak. Het zal een lang proces zijn. Het publiek in de zaal maakte opmerkingen toen de rechter de zaak zou uitstellen. Op 9 november moeten de verdachten wederom verschijnen. Zij blijven aangehouden. Van de 12 verdachten zijn 3 op vrije voeten.

Saskia Bandhan