Dinsdag 19 februari 2019

“Meneer de rechter, ik ben tot 3 of 4 keren veroordeeld. De veroordelingen zijn niet van mij, meneer de rechter. De persoon met 14 veroordelingen is mijn oudere broer”, verklaarde Roy ten overstaan van rechter Robert Praag. Aan deze verdachte worden 3 strafbare feiten verweten, te weten medeplegen bij een inbraak in handelszaak, diefstal van een voertuig en bezit van een hoeveelheid drugs. Ten aanzien van de inbraak verklaarde de verdachte dat hij in eerste instantie niets wist dat het om een inbraak ging. Zijn vriend A. benaderde hem in de ochtend dat hij een rit moest rijden. Hij is samen met zijn vriend gereden naar de locatie op de kruising van de Zwartenhovenbrugstraat en Gemenelandsweg. Daar zijn 3 andere personen in de wagen van Roy ingestapt met zakken goederen. Gedurende de rit hoorde de verdachte dat zij ingebroken hadden in die desbetreffende handelszaak. Hij heeft in ruil voor die rit 9 versterkers gehad. Ter hoogte van de Saronbrug liet de verdachten de mensen uitstappen, daar hij niet meer deel wilde uitmaken van hun strafbare feit. De verdachte Roy heeft tenminste 1 van de verstrekkers op Albina te koop aangeboden en de rest heeft hij aan iemand gegeven om door te verkopen. De verdachte blijft erbij niets van de inbraak te weten. Hij erkent de verdachten te hebben vervoerd, maar na de ontdekking dat de goederen gestolen waren, had hij de mensen halverwege afgezet.

Met betrekking tot de gestolen wagen verklaarde de verdachte dat hij die wagen heeft gekocht bij ene B. Deze B. was werkzaam bij Stichting voor het Kind. Omdat de stichting was opgedoekt, had B. de wagen verkocht aan de verdachte Roy. De verdachte verklaarde dat hij niet wist dat het voertuig van diefstal afkomstig was. Hij had de kwitantie in de auto met de bescheiden. Echter werden deze stukken bij een inbraak weggenomen. Met betrekking tot het laatste feit verklaarde de verdachte dat hij samen met twee kennissen ergens was geweest. Op een gegeven moment geraakten beide mannen in een gevecht. Eén van hen had een tas bij zich met de drugs erin. De verdachte had toen de tas met drugs weggenomen en vervolgens in zijn voertuig bewaard. Tot zijn pech werd hij door de politie aangehouden met de drugs in zijn bezit. Opmerkelijk is dat de verdachte Roy bij zijn aanhouding had verklaard dat de drugs hem toebehoort, echter op de zitting kwam de verdachte hierop terug.

Openbare aanklager Roline Gravenbeek merkte tijdens het verhoor op dat er camerabeelden beschikbaar zijn, waarop de handelingen van de verdachten duidelijk te zien zijn. Eén van de verdachten heeft een tas in de wagen geplaatst en is toen vertrokken en kwam terug met meer goederen. Advocaat Shevani Amirkhan zal in de gelegenheid worden gesteld om intussen de beelden te bezichtigen. Op 25 juli komt het Openbaar Ministerie met haar strafvoorstel. De verdachte blijft aangehouden.

Saskia Bandhan