Verblijfplaats 5.500 Haïtianen in Suriname formeel niet bekend

1 Verblijfplaats 5.500 Haïtianen in Suriname formeel niet bekend
Frontfoto.jpgOm maatregelen te treffen tegen de oncontroleerbare toestroom van Haïtianen in Suriname, heeft de regering besloten om per 26 augustus 2016 personen met een Haïtianen nationaliteit te verbieden om met een toeristenkaart het land binnen te komen. Mensen met een Haïtiaanse nationaliteit zullen voortaan verplicht worden een visum aan te vragen. Just de Miranda, ondervoorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra), zegt aan Dagblad Suriname dat de Franse regering via haar ambassadeur ernstige bezorgdheid heeft geuit en zelfs een diplomatieke nota heeft overhandigd met betrekking tot de grote stroom Haïtianen, die Frans Guyana binnenkwam en daar asiel aanvroegen. Het vermoeden bestaat dat deze mensen via Suriname verder reizen naar het buurland. Haïti is net als Suriname lid van de Caricom. Ondertussen blijkt dat elke vlucht van Insel Air voor meer dan de helft bezet is met Haïtianen. Er was sprake van een enorme toename van reizigers uit Haïti en bij de evaluatie bleek dat slechts 500 van de 6.000 gearriveerde Haïtianen daadwerkelijk was teruggekeerd naar hun land. Volgens de Asra-ondervoorzitter houdt het kopen van een toeristenkaart in dat de toerist na een periode terugkeert naar zijn land. Opmerkelijk is dat de verblijfplaats van 5.500 Haïtianen formeel niet bekend is. Na de presentatie van het cijfermateriaal had de regering van Suriname geen enkele andere keus dan terstond actie te ondernemen door te beslissen om de uitgifte van een toeristenkaart voor Haïtianen onmiddellijk stop te zetten en de verplichting een visum aan te vragen weer in te stellen. De bijeenkomst werd gehouden op het kabinet van president Desi Bouterse.
Schrijnende gevallen deden zich voor bij aankomst
Uit de praktijk is het bekend dat er wel degelijk sprake is van mensenhandel. Een commissie heeft de effecten van het introduceren van de toeristenkaart in maart 2016 geëvalueerd en zij kwam tot de conclusie dat het streven om hierdoor economisch voordeel en meer toeristen en zakenlieden aan te trekken op geen enkele wijze was gerealiseerd, waardoor geen enkel voordeel werd gehaald. Door de immigratieautoriteiten werd informatie verstrekt over de schrijnende gevallen die zich voordeden bij aankomst. Zo konden de mensen geen woord Engels spreken of schrijven, zodat ze moesten worden geholpen met het invullen van de embarcation cards. Hiernaast waren ze ook niet in staat om het koopbedrag voor de toeristenkaart te overleggen, reisden met kinderen van anderen zonder toestemmingsbrief en hadden zij vaak ook vervalste documenten bij zich. Dit resulteerde erin dat de reizigers vaak op kosten van de vliegmaatschappij moesten worden geretourneerd. Bij de visumaanvraag zal er streng worden gelet op het overleggen van de juiste documenten en het aantonen dat men over voldoende financiële middelen beschikt tijdens het voorgenomen verblijf.
Voorzieningen voor 15 september
De Asra heeft een dringend verzoek doen uitgaan naar al haar leden om de verkoop van tickets aan Haïtianen die vóór 15 september naar Suriname willen afreizen met onmiddellijke ingang stop te zetten en ze aan te geven dat eerst een visum aangevraagd dient te worden. Volgens De Miranda zijn voorzieningen getroffen voor Haïtianen die reeds een ticket hebben geboekt en voor 15 september naar Suriname moeten afreizen. De luchtvaartmaatschappijen moeten een inventaris opmaken en dit overhandigen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Slechts de mensen die op de lijsten voorkomen, zullen in aanmerking komen om met een toeristenkaart het land binnen te komen. Degenen die reeds in het bezit zijn van een ticket en na 15 september moeten afreizen, zijn volgens de Asra-ondervoorzitter wel visumplichtig. Hoewel een visumaanvraag maximaal zes weken in beslag kan nemen, ligt het volgens De Miranda aan de luchtvaartmaatschappijen om te kijken wat zij zullen doen in gevallen waar de visumaanvragen van Haïtianen, die reeds een ticket hebben gekocht, worden geweigerd. Het gros ligt onder verantwoordelijkheid van reisbureaus in Haïti. “Ik denk dat de luchtvaartmaatschappijen er goed aan doen om daar een sessie te houden met de reisbureaus”, aldus De Miranda.
FR

error: Kopiëren mag niet!