Zondag 16 juni 2019

1 Locomotorius FOTO 3

1 Locomotorius. FOTO 1

The 86-year-old Johanna Quaas, the oldest active gymnast in the world according to ??the Guinness Book of World Records, attends a weekly exercises on uneven bars on November 6,  2012 in her hometown Halle, center Germany. The gymnast who celebrates her 87 birthday on November 20 still takes part in competitions. AFP PHOTO/ Waltraud Grubitzsch/GERMANY OUT        (Photo credit should read WALTRAUD GRUBITZSCH/AFP/Getty Images)

The 86-year-old Johanna Quaas, the oldest active gymnast in the world according to ??the Guinness Book of World Records, attends a weekly exercises on uneven bars on November 6, 2012 in her hometown Halle, center Germany. The gymnast who celebrates her 87 birthday on November 20 still takes part in competitions. AFP PHOTO/ Waltraud Grubitzsch/GERMANY OUT (Photo credit should read WALTRAUD GRUBITZSCH/AFP/Getty Images)

In het westen is het begrip ‘longevity’ een veel besproken onderwerp. Longevity is het Amerikaans begrip van gezond en actief ouder worden. Binnen de gezondheidszorg probeert men in feite preventief te werk te gaan.. Ook in Suriname zijn we daar direct of indirect mee bezig. Want als we er alles aan doen oma Betty en opa Perry (beiden boven de 90 jaar) zo lang mogelijk fit en gezond te houden, door middel van een actieve levensstijl en voedingsadvies, dan zijn we er in principe ook mee bezig. Alleen noemen we het niet zo. Hoe we ons lichamelijk, mentaal en spiritueel gedragen en hoe en wat we eten, bepaalt voor een groot deel onze algehele gezondheid. Natuurlijk mogen we de genen die we van onze ouders en voorouders hebben meegekregen, niet over het hoofd zien. Maar ook als we de genetische aanleg in onze beschouwing meenemen; zelfs dan is er vaak een bepalende levensstijl factor nodig, die ervoor zorgt dat een bepaalde ziekte tot uiting komt. In China is er een groepering die er van overtuigd is dat men met de juiste opleiding, de oorspronkelijke geestestoestand van een kind, voor een mensenleven kan vasthouden. Wat zou moeten resulteren in een lang, gezond en gelukkig leven. Zoals sprookjes meestal eindigen. We hebben het hier echter niet over Hans en Grietje of Assepoester; nee we hebben het hier over hoe u meer levenskwaliteit aan uw jaren kunt toevoegen. Het gaat dus niet alleen over het toevoegen van extra jaren aan uw leven, maar vooral om het verbeteren van de kwaliteit van de levensjaren die u nog te gaan heeft. Voeding, lichaamsbeweging, werk, ontspanning, milieu zijn allemaal elementen waar aandacht aan besteed wordt. De focus is dus meer gericht op een betere kwaliteit van leven en minder op kwantiteit ( zo oud mogelijk). Tot slot willen we dit artikel beëindigen met een oud Chinees verhaal. Het is een knipoog naar het bovenstaande, maar wel met een kern van waarheid:

Heel lang geleden, kwam een reiziger tien oude mannen tegen; allemaal meer dan honderd jaar oud, allemaal krachtig en levenslustig. Met eerlijkheid en oprechtheid, haastte hij zich naar voren om het geheim van hun eerbiedwaardige leeftijd te horen.
De eerste, draaide aan zijn baard en zei: ‘Ik drink en rook niet.’
De tweede, antwoordde glimlachend: ‘Ik maak een wandeling na het vlees.’
De derde, knikte en antwoordde: ‘Ik heb een vegetarisch dieet.’
De vierde, met een stok in zijn hand, zei: ‘Ik heb al die tijd gelopen in plaats van te rijden’.
De vijfde, zijn mouwen rechttrekkend, zei: ‘Ikzelf heb altijd deelgenomen aan fysieke arbeid.’
De zesde zei: ‘Ik oefen elke dag schaduwboksen.’
De zevende, wreef over zijn grote neus, zei: ‘Ik open altijd de ramen om de frisse lucht binnen te laten.’
De achtste, zijn korte baard strelend, zei: ‘Ik ga vroeg naar bed en sta vroeg op.’
De negende, zijn rode wangen strelend, zei: ‘Ik ga zonnebaden en laat mijn huid bruinen.’
De tiende, fronste zijn wenkbrauwen, zei: ‘Ik heb altijd mezelf ver weg gehouden van zorgen.’
Het zijn geheimen van tien wijze mannen. Het staat u vrij enkele of allemaal in praktijk te brengen. Wie weet komt er ooit een tijd dat men inderdaad de oorspronkelijke geestestoestand van een kind, in een heel mensenleven kan vasthouden?

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola