Verantwoordelijkheid jonge diabeten ligt bij ouders

Bij kinderen die diabeet worden vanwege de leefstijl, ligt de verantwoordelijkheid bij ouders. “Ouders hebben een voorbeeldfunctie. Kinderen eten en leven zoals ouders dat doen”, zegt Wandy Soemodihardjo, diëtiste tevens manager van Diabetre. Zij roept ouders dan ook op om bewust om te gaan met de gezondheid van hun kinderen. “Hun gezondheid is zeer kostbaar en ligt in uw handen. Wacht niet totdat er iets ergs gebeurt. Van kleins af aan moeten wij onze kinderen spelenderwijs leren dat gezond eten lekker is en dat bewegen leuk is. Niet het kind alleen iets laten doen, maar het samen met het kind doen. Daarmee wordt ook de band tussen ouders en kind versterkt.”
Als ouders onregelmatig eten, dan doen kinderen dat ook. Als ze voor de tv eten in plaats van aan tafel, dan doen de kinderen dat ook. “Wij als ouders moeten ons daarvan bewust zijn”, zegt de diëtiste. Ook is gebleken dat kinderen over het algemeen heel weinig buiten bewegen. “Fietsen bijvoorbeeld, gebeurt veel minder, omdat er vaak geen plek is en op straat fietsen heel gevaarlijk is. Het kind dat energie moet gebruiken, krijgt niet de ruimte om dat te doen. Dat resulteert uiteindelijk in overgewicht en kinderen met overgewicht zijn sowieso vatbaarder voor een heleboel aandoeningen”, legt Soemodihardjo uit. Overgewicht speelt een grote rol bij het ontstaan van diabetes, wat weer één van de risicofactoren is voor het ontwikkelen van nieraandoeningen.
Soemodihardjo zegt verder dat gezond eten niet duur hoeft te zijn. Het vraagt wel een stukje creativiteit en planning. Ze beseft dat het een grote uitdaging is voor ouders om elke dag een gebalanceerd dieet samen te stellen, maar adviseert om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij diëtisten of op het internet. “Ik wil ouders echt bemoedigen om er samen, als gezin, een gezonde leefstijl eropna te houden als preventie op grote aandoeningen zoals diabetes en nierziekten”, aldus de diëtiste.
 

error: Kopiëren mag niet!