Veel belangstelling voor nierdialysecampagne

2Veel belangstelling voor nierdialyse gezondheidscampagneZaterdag was de laatste dag van de gezondheidscampagne voor het opsporen van nierdialyse-behoeftigen, welke het initiatief was van de nefroloog (nierspecialist) Ingrid Heerenveen en MyLab. De nierdialysegezondheidscampagne werd verdeeld over 3 dagen (9, 16 en 23 september 2017) en vond plaats in de Nefrosur Medical Center (NMC), die overigens gevestigd is in Paramaribo op de hoek van de Via Bellalaan en Wonglaan (Zorg en Hoop).
Heerenveen zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat nierdialyse beschouwd kan worden als een nierfunctievervangende therapie. “Dit is nodig wanneer de nieren niet meer goed functioneren bij het uitscheiden van afvalstoffen.” Via een dialysemachine kunnen zulke patiënten geholpen worden. “Middels een vaattoegang wordt een patiënt aangesloten aan de dialysemachine. Zo kan er bloed uit het lichaam komen en door middel van een kunstnier ‘schoongemaakt’ worden. Dit is een proces van gemiddeld 4 uren, welke 2 tot 3 keren in een week nodig is voor de patiënten. Eenmaal dialyse altijd dialyse. Naar zeggen van de nefroloog kan er hieraan een eind gemaakt worden met behulp van een niertransplantatie.
Heerenveen gaf te kennen dat de eerste dag van de gezondheidscampagne nogal stroef was. De NMC is in maart 2016 geopend, waardoor het bij velen waarschijnlijk nog niet helemaal bekend is. “Daarom zijn we de gezondheidscampagne veel meer gaan promoten met duidelijke vermelding van de locatie via Google Maps, waardoor de opkomst van de tweede en de derde dag heel groot was.” Alhoewel de nierdialysegezondheidscampagne initieel bedoeld was voor individuen die zich in de leeftijdscategorie tussen de 30 en 60 jaar bevinden, was het merkwaardig dat ook jongeren en 60 plussers deze gezondheidscampagne hebben bijgewoond. “De beoogde doelgroep hebben we bereikt, maar wat ons ook is opgevallen, is dat wij heel wat seniorenburgers van 65 jaar en jongeren beneden 30 jaar hebben gezien die zich wilden screenen.” Daarnaast waren er veel meer vrouwen aanwezig ten opzichte van de mannen.
Volgens Heerenveen is de voornaamste oorzaak bij jonge nierdialysepatiënten een aangeboren afwijking. “We hebben recentelijk een schoolgaande van 16 jaar binnengekregen die geen klachten had, maar wiens nieren niet optimaal functioneren. Zij is in principe toe aan nierdialyse.” Jongeren kunnen dus eveneens te kampen hebben aan nierproblemen, net als bij de senioren. Alhoewel de gezondheidscampagne reeds achter de rug is, kan er nog geen indicatie gegeven worden over hoeveel nierdialyse-behoeftigen geconstateerd zijn. “Uiterlijk eind oktober 2017 kan dit prijsgegeven worden, want de resultaten moeten samen met de artsen die geassisteerd hebben tijdens de gezondheidscampagne verwerkt worden.” De nefroloog deelde mee dat de bezoekers per mail op de hoogte gesteld zullen worden om de resultaten op te halen.
Voor Heerenveen is het reeds duidelijk dat de belangstelling voor dergelijke informatiedagen in voldoende mate aanwezig is binnen de samenleving, waardoor vervolg nierdialysegezondheidscampagnes niet zijn uitgesloten. “Meestal wordt men geprikt voor het bloedsuiker en urine-eiwittenonderzoek, maar we moeten het stimuleren om ook de cholesterolgehalte en nierfuncties te onderzoeken, wat overigens niet op elke campagne het geval is. Dus we gaan er zeker mee door.” Heerenveen denkt daarbij aan drukbezochte omgevingen, waaronder de Centrale Markt. Daarnaast vindt zij het ook zinvol om het personeel van tal van bedrijven aan bod te laten komen. “We moeten ook naar de mensen kunnen stappen, vooral voor het opzoeken van de mannenpopulatie; het zijn grotendeels de vrouwen die zich laten screenen”, voegt de nefroloog aan toe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!