Vrijdag 22 februari 2019

1 Locomotorius 2

1  Locomotorius.Ouder worden is voor velen confronterend en lang niet altijd leuk, maar toch heeft u het wel voor een groot deel zelf in de hand. U kunt u dan niet meer zoals vroeger, keihard rondjes rennen. Of lopend de Bosjebrug over. Maar door uw leven anders in te richten en andere keuzes te maken, kunt u gezond oud worden. Volgens gerontologen heeft bijna iedereen de potentie om 115 jaar oud te worden. Wie van u is niet op zoek naar een gezonde oude dag?
Vandaag geven we enkele tips en eye-openers over gezond en vitaal oud worden.
1. Als u ouder wordt; zie uzelf net zo gelukkig als toen u dertig was. Beperk uzelf niet in uw mind. Niet omdat u nu zestigplusser bent, moet u het nu rustiger aan doen. Of kunt u niet meer hardlopen, voetballen, fitnessen of dansen. Omdat men u verteld heeft dat u versleten knieën heeft of omdat u zichzelf vanwege uw leeftijd, mogelijk voor schut zou zetten. Van waar die mindset, dat u als seniorenburger gas terug moet nemen? Van waar die gedachte dat u op uw vijftigste een grote buik moet hebben omdat dat bij uw leeftijd past? We vinden het heel apart dat we ons ineens naar onze leeftijd moeten gaan gedragen. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Naar onze leeftijd gaan gedragen. Staat ergens geschreven dat we als seniorenburger ons niet meer mogen gedragen als toen we dertig of veertig waren? Wij zeggen: ‘verruim uw denken; zie uzelf als gezond en vitaal en blijf in beweging. Dan zult u merken dat uw zenuwstelsel u een duw in de rug zult geven om uw hormonen en zenuwcellen samen te laten sporten.
2. Oud worden komt met gebreken en daarom is ‘oud worden’ niet leuk. In feite ook al klinkklare onzin. Naarmate u ouder wordt, leert u technieken om met ziekte, verlies en gebreken om te gaan. Gelukkig zijn er genoeg Surinaamse seniorenburgers die levenslustig zijn. Ze hebben ook een groot sociaal netwerk. Want dat is heel belangrijk. Volgens wetenschappers is een kleine vriendenkring nog slechter dan roken. Volgens hen, steelt u zo tien jaar van uw leven.
3. Men heeft onlangs tientallen honderdplussers geïnterviewd. Hun geheim was: doorzetten, vasthouden en het vertikken om chagrijnig te zijn. In feite was hun motto: heeft je leven geen zin? Dan maak je maar zin. Het is een kenmerk dat deze eeuwelingen typeert. Ze waren allen doorzetters en dat trok hen over de honderd jaren heen.
4. Vergeleken met westerlingen, worden mensen in Ghana, bijzonder gezond oud. Ze hebben nauwelijks hart- en vaatziektes of diabetes. Veel landgenoten van ons hebben hun roots in Ghana liggen. Helaas zijn ze niet zo gezond als hun voorouders uit Ghana. Wat is het verschil? Wel, voor de Ghanezen is beweging onvermijdelijk, terwijl calorie-inname schaars is. Bij ons is het het tegenovergestelde; de calorieën zijn onvermijdelijk en de beweging is schaars. Echter zijn we niet gebouwd om veel te zitten. Wat dan wel? Men moet ons verleiden tot beweging. Staand werken is ook een optie. Zorg ook dat u voldoende groente en fruit eet.
5. Als u uzelf als jong ziet en u krijgt daar een geweldig gevoel bij, maakt leeftijd niet meer uit. Vaak ziet een jong persoon, de tachtigjarige als een zielig persoon. Men
denkt dat het op die leeftijd vreselijk moet zijn. Maar wat weten we eigenlijk van die oudere? Hoe die zich voelt? Weet dat u als seniorenburger zelf bepaalt, hoe u zich voelt. U kunt uzelf een zes geven. Maar wat dacht u van een acht of nog mooier, een tien? De negentigjarige die bij ons traint, geven wij in elk geval een tien. Voor haar levenslust, haar levensvreugde en haar doorzettingsvermogen. Zij behoort tot die groep vitale seniorenburgers, die zoveel vreugde uitstralen, dat wij en anderen daar blij van worden.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola