Maandag 25 maart 2019

In de beginjaren 90 hadden weinig mensen een desktopcomputer, een “cellulair” of toegang tot het internet, omdat deze technologieën erg duur waren. Nu hebben velen een smartphone, die miljoenen keer sterker is dan de “bigi bille” desktopcomputers van de jaren 90. Nu, vandaag de dag, technologie goedkoper en krachtiger geworden is, bevinden wij ons vaker online, in virtuele ruimten zoals op Youtube of Whatsapp en leiden 200.000 Surinamers een virtueel bestaan op Facebook.

Ontwikkeling wordt digitaal
Drie jaar geleden maakte de overheid van het Europees land Estonia het voor elke wereldburger mogelijk, om daar een digitaal bedrijf te starten. Sindsdien hebben 30.000 mensen uit 139 landen zich daarvoor aangemeld en zijn 3000 digitale bedrijven in Estonia opgericht. De verwachting is dat deze E-bedrijven in 2025, netto 2.1 miljard USD aan de Estoniaanse economie zullen bijdragen.
In 2001 publiceerde Noorwegen alle financiële gegevens van belastingbetalers online, zodat de burgers van het land er doorheen konden zoeken. Dit verhoogt de transparantie waardoor het makkelijk te achterhalen is, hoeveel iemand aan de gemeenschappelijke schatkist bijdraagt.
Het leidt tot cohesie van de bevolking en verhoogt het vertrouwen in de regering. Deze transparantie stelt de burgers van Noorwegen in staat om hun gekozen functionarissen aansprakelijk en eerlijk te houden. Volgens Transparency International, behoort Noorwegen al gedurende vele jaren tot de minst corrupte landen in de wereld.

In 2014 kondigde de Chinese president Xi Jinping aan dat China zich focust op het automatiseren van productie, en op de productie van robotten. Dit is in lijn met hun 2030 goal om wereldleider te worden op het gebied van artificial-intelligence en met hun streven om goedkope producten voor de internationale markt te leveren, door kosten te verlagen. In september 2014 hebben 505 fabrieken in Dongguan, in China, 600 miljoen USD geïnvesteerd in robots, om duizenden werknemers te vervangen. In 2016 heeft het Chinees bedrijf Foxconn, die de Iphone maakt, 60.000 fabrieksmedewerkers met robotten vervangen. Dat China op deze manier, in hun productiesector kosten drukt, zal een significante impact hebben op de toekomst van werk. Dit omdat China van alle rijke landen, momenteel het minst geautomatiseerd is.

Tien jaar geleden waren het de financiële bedrijven zoals grote banken, de industriële- en grondstoffenbedrijven die de marktwaarde op de internationale beurzen omhoog duwden. Momenteel zijn de meest waardevolle bedrijven allemaal technologische bedrijven, zoals Google, Apple, Amazon, AT&T en Microsoft. De capaciteit van macht en de invloeden van deze bedrijven zijn een indicatie waar onze wereld is en waar wij naar toe gaan.

Volgens het Mc Kinsey Global instituut is dit de eerste periode in de menselijke geschiedenis waar digitale stromingen voor meer groei van BBP verantwoordelijk zijn, dan de traditionele handel in goederen.

E-Suriname
Suriname is niet klaar om de technologische concurrentie met de andere landen aan te gaan. Maar Suriname kan nog steeds technologisch klaargemaakt worden om dat te doen.

Wij zijn als land uniek gepositioneerd, om in heel rap tempo een van de meest digitale landen in de wereld te worden. Dit omdat wij een klein inwoners aantal hebben, en omdat wij geen bestaande, oude of dure IT-systemen hoeven te vervangen. Wij zijn in een positie om het beste en modernste te implementeren, terwijl wij de luxe hebben om uit de fouten van de andere landen te leren. Er valt significant concurrentievoordeel te halen, door de transformatie naar een digitale samenleving, in ruim 10 jaar tijd afgerond te hebben.

De transformatie naar dit E-Suriname is compleet als het volgende succesvol geïmplementeerd is: 1) Een enkel softwaresysteem voor de hele Surinaamse overheid, die de interne en externe processen van de overheid bloot stelt; 2) Smart City Governance; 3) Virtual-leren (als ondersteuning voor het ‘huidig’ leersysteem); 4) E-health implementaties voor Suriname; 5) Een digitale munt losgekopeld van de SRD met mobiel betalen; 6) E-Democracy implementatie.

De transformatie van Suriname naar een digitale samenleving is niet iets wat wij doen terwijl wij een rijk land worden. De creatie van een E-Suriname is een noodzakelijk vereiste, om een rijk land te worden. Ik hoop dat dit artikel enigszins bijdraagt aan de discussie over de aard van de ontwikkeling die in Suriname noodzakelijk is.

Gilbert van Lierop