Dinsdag 21 mei 2019

1 Vakbonden werken aan strategieën voor de veranderende arbeidswereld (Copy)Lidbonden van de Industry All Global Union van het Caribisch gebied hebben in de afgelopen twee dagen zitten beraadslagen over de verschillende problemen, waar zij vandaag de dag mee te kampen hebben. Het gaat hierbij om de lidbonden die gelinkt zijn met de International Metalworkers ‘Federation (IMF), Internationale Federatie van Chemische, Energie, Mijn- en Algemene Arbeidersverenigingen (ICEM) en International Textiles Garment and Leather Workers’ Federatie (ITGLWF). Vakcentrale C-47, die lid is van de Industry All Global Union, heeft ook deelgenomen aan deze conferentie. Het was de eerste keer dat zo een regionale conferentie onder auspiciën van de Industry All Global Union in Suriname is gehouden.

Elke vakorganisatie heeft tijdens deze conferentie de ruimte gehad om hun problemen naar voren te brengen. De kwestie Alcoa (Suriname aangaande) is ook ter sprake gekomen. Blijkens deze conferentie is deze kwestie in de Caraibische regio een probleem. “In Trinidad bijvoorbeeld heb je de sluiting gehad van de raffinaderij. Niet zolang terug heeft een staalmaatschappij zich teruggetrokken uit Trinidad. Heel veel werknemers zijn werkloos geworden. Er wordt gekeken naar strategieën om zulke problemen aan te pakken. Daar zijn wij binnen het netwerk van Industry All nog steeds mee bezig”, verteld Robby Berenstein, voorzitter C-47.

In vergelijking met andere de Caribische vakbonden is Suriname een van de grootste qua individuele ledenaantal binnen de Industry All Global Union. Qua mijnbouw, en specifiek goud, is Suriname ook in de top in de regio. De Caribische bonden waren daarom enorm geïnteresseerd in wat voor problemen Surinaamse vakbonden ondervinden in deze sector. De mensen van Newmont bijvoorbeeld hebben kunnen aangeven wat voor problemen zij ondervinden. De Caribische bonden leren daaruit, en zij delen deze informatie met heel het netwerk van Industry All. Vervolgens geven zij ook ervaringen uit andere landen mee aan de bond in Suriname. “Er wordt zodoende een brug geslagen. De bond bij Newmont Suriname wordt bijvoorbeeld in contact gebracht met de bond van Newmont in Afrika. In dat kader is het niet eens een two way, maar een more way street qua uitwisseling van informatie en ervaring”, zegt Berenstein.

Daarnaast is er ook een ander onderwerp rond de veranderende arbeidswereld aan de orde gekomen. “De vierde Industriële Revolutie uit zich middels een enorme automatisering in de wereld. Je hebt mijnbouwbedrijven die werken met vrachtwagens zonder chauffeurs. Alles is geautomatiseerd. Vroeg of laat staan die ontwikkelingen ons ook te wachten. Wat moeten wij als vakbonden hiertegen doen? Dat is waar wij het over hebben in het kader van ons netwerk binnen de Industry All Global Union”, aldus Berenstein.

Kavish Ganesh