Vakbonden discussiëren over eigen vermogen en de toekomst

1Vakbonden discussiëren over eigen vermogen en de toekomstOp maandag 12 en dinsdag 13 november wordt in Suriname een Caribische Regionale Meeting gehouden van de IndustriALL Global Union. De opening werd verricht door de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja. Er is een tweedagenprogramma uitgezet om nieuwe ontwikkelingen in de wereld, en zeker in de regio, te bespreken. Het zijn meer actuele zaken, die vooral bepalend zijn voor de toekomst van de werknemers die aandacht krijgen op deze conferentie.
Een van de onderdelen op deze conferentie was de “Hotspot Reports: Developments in the Region”. Verschillende lokale en regionale vakbonden werden vertegenwoordigd op de conferentie. Bij dit onderdeel moesten de vertegenwoordigers van deze vakbonden middels korte toespraken rapportages leveren over de kernontwikkelingen in hun land, die vakbonden beïnvloeden. Er werd vervolgens gedebatteerd over de gemeenschappelijke bedreigingen, die uit deze rapportages naar voren kwamen. Een van de onderwerpen die op deze conferentie behandeld wordt, is de steeds toenemende mate van technologische afhankelijkheid, die maakt dat het menselijk arbeid steeds minder aantrekkelijk wordt voor werkgevers.
De conferentie discussieerde ook over een van de grote uitdagingen van arbeidsbewegingen: Het vermogen van vakbonden om werknemers te verenigen. De bedoeling was om uit te zoeken hoe vakbonden het vermogen ontwikkelen en opbouwen om hun huidige leden te beschermen en te mobiliseren, terwijl men tegelijk nieuwe leden aantrekt. Specifiek aandacht ging hierbij naar succesverhalen in de regio. IndustriALL Global Union vertegenwoordigt 50 miljoen werknemers in 140 landen in de mijnbouw, energie en verwerkende industrie en is een kracht in wereldwijde solidariteit, die de strijd aanbindt voor betere arbeidsomstandigheden en vakbondsrechten over de hele wereld.
IndustriALL daagt de kracht van multinationale bedrijven uit en onderhandelt met hen op wereldniveau. De organisatie strijdt voor een ander model van globalisering en een nieuw economisch en sociaal model dat mensen op de eerste plaats zet, gebaseerd op democratie en sociale rechtvaardigheid. De organisatie, opgericht op 19 juni 2012, verenigt leden van de voormalige internationale vakcentrales: International Metalworkers’ Federation (IMF), Internationale Federatie van Chemische, Energie, Mijn- en Algemene Arbeidersverenigingen (ICEM) en International Textiles Garment and Leather Workers’ Federatie (ITGLWF).
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!