Uw heup is versleten en moet vervangen worden. Moet dat echt?

Oma Wonnie kreeg onlangs te horen dat haar heup versleten is. Ze heeft een pijnlijke rechterheup. Vooral ’s ochtends is het stijf en ook als ze opstaat na een tijdje gezeten te hebben. Ze zegt ook dat het kraakt. Oma Wonnie is verteld dat ze een nieuwe heup zal moeten krijgen omdat haar heup versleten is. Versleten is in principe een onjuiste benaming, omdat in principe alleen dood materiaal slijt. Wij leven. Krakende wagens lopen (rijden) het hardst. Zijn wij krakende wagens? Duidelijk niet. Wij zijn geen krakende wagens. Artrose van de gewrichten is een normaal verschijnsel; vooral bij het verstrijken der jaren. Slijtage is een onomkeerbaar proces. Artrose NIET! Ons lichaam leeft en vernieuwt zich voortdurend. We spreken van regeneratie, wanneer de aanmaak van nieuwe lichaamscellen sterker is dan de afbraak van de oude cellen. Bij artrose kunnen we dus beter spreken van een vorm van degeneratie. De huisarts stelt de diagnose artrose op grond van de intakegesprek en het lichamelijk onderzoek. Er wordt dit gesprek gevraagd naar stijfheid of pijn in het gewricht bij het lopen van de eerste meters, en naar toename van klachten bij inspanning. Bij lichamelijk onderzoek wordt bewegingsbeperking in het artrotisch gewricht geconstateerd.
Bij de behandeling van artrose kan er gekozen worden uit pijnbestrijding, leefstijladvies, oefentherapie, nieuwe heup (protheseplaatsing) of een combinatie daarvan. Maar wat levert nou het beste resultaat op? In de praktijk krijgen patiënten weinig voorlichting. Meestal geeft de arts aan wat er moet gebeuren. In de regel wordt er weinig gewerkt aan de oorzaak van de artrose, maar vooral aan symptoombestrijding gedaan. Pijnbestrijding is niet de oplossing omdat pijn juist een belangrijk signaal is wanneer er iets niet goed zit in het gewricht. Strikt genomen is een operatie ook symptoombestrijding. Daarom moeten we ons afvragen of een operatie wel de beste oplossing is?
Operatie vindt altijd plaats op advies van een orthopeed. Hoe meer pijn en hoe meer functionele beperking, hoe eerder de orthopeed een operatie voor een nieuwe heup zal adviseren. Maar er zijn vooralsnog geen regels over hoeveel pijn en hoeveel beperking precies nodig is voor een operatieadvies.
De voordelen van een nieuwe heup zijn dat de meeste mensen binnen 3 maanden zich weer beter kunnen voort bewegen en minder pijn hebben dan voor de operatie. Omdat het tegenwoordig routinewerk is, zijn er in de regel weinig complicaties. Het nadeel van operatie is dat operatie en revalidatie een zware belasting zijn voor de patiënt. Veel mensen zijn bang voor een operatie en ondervinden nare bijwerkingen van de narcose zoals geheugenverlies; zeker de senioren. Het grootste dilemma is dat een nieuwe heup maar een beperkte levensduur heeft. Afhankelijk van het gebruik en complicaties staat hier zo’n 15-20 jaar voor. Dat betekent dat de heup na 15 jaar opnieuw vervangen moet worden. Hoe vaker een heup vervangen wordt, hoe meer kans op schade van het bot. De belastbaarheid van een nieuwe heup is altijd minder dan een natuurlijke heup. Littekenweefsel kan de spierfuncties ernstig belemmeren en 50% van de mensen kan na een jaar nog niet intensief bewegen met de nieuwe heup.
Daarom zeggen wij: opereren kan altijd nog. Laten we tenminste proberen om de operatie zo lang mogelijk uit te stellen.
Maar wat kunnen we er dan aan doen? Bewegen zorgt voor smering en voeding van uw gewrichten. Daarom is het sowieso belangrijk om te blijven bewegen. Als u overgewicht, een slechte conditie of weinig spiermassa heeft; blijf niet in die hangmat liggen, maar zet uw lichaam aan het werk. Het is leuk om in uw amakka (hangmat) naar de bomen of de wolken te blijven staren, maar dat gaat die smeerolie in uw gewrichten niet verversen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat gerichte oefeningen, de pijnklachten bij heupartrose aanzienlijk kunnen verminderen. Cardio-oefeningen zoals fietsen, zorgen ervoor dat het
gewrichtskapsel meer smering aan gaat maken. Ook krachttraining is effectief. Zowel preventief als therapeutisch. Verlies aan kracht en spiermassa vergroot de kans op artrose, gewrichtspijn en functieverlies. Bij Locomotorius maken we met speciale technieken, de heup- en kniegewrichten weer soepel. Gecombineerd met easy-taping, voedingsadviezen en krachttraining, zijn de resultaten uitstekend.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!