‘Universiteitsbestuur moet maar bedanken’

‘Met de publieke terechtwijzing van het kabinet van de president en de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) zou het universiteitsbestuur er goed aan doen de eer aan zichzelf te houden.’ Institute for Graduate Studies and Research (IGSR)-directeur Maarten Schalkwijk die ongezouten kritiek geleverd heeft op het zogenaamde reorganisatieplan van het bestuur en zo de pijnlijke gevoelens vertolkte van een groot deel van de campusgemeenschap, wacht de verwikkelingen rond de universiteit af. De kritiek bleef niet zonder resultaat. Het kabinet van de president stak een stokje voor de persconferentie van het universiteitsbestuur waarin de gemeenschap geïnformeerd zou worden over de op handen zijnde hervormingen, terwijl de Minov-minister onlangs liet doorschemeren het niet eens te zijn met de inhoud van en de wijze waarop het reorganisatieplan tot stand is gekomen. ‘Het bestuur heeft al duidelijk het sein gehad dat het op een verkeerd spoor zit met zijn geplande vernieuwingen. De universiteitsgemeenschap raakte danig in beroering nadat het bestuur met het reorganisatieplan op de proppen kwam.’ Volgens bekomen informatie zou het plan een bedenksel zijn van de directeur van het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI). Kennisinstituten van wetenschappelijk onderzoek en kwaliteitscontrole zouden met de uitvoering van dit plan een lagere plaats krijgen in het nieuwe organogram. Volgens insiders zou dit plan het imago van de universiteit schaden. Instituten zoals het Celos, het Centrum voor Milieuonderzoek en het Nationaal Zoologisch Centrum zouden ressorteren onder het onbekende Intec.
‘Intec heeft zich in tegenstelling tot de instituten als IGSR en het Imwo, nooit bewezen als centrum van wetenschappelijk onderzoek. Ook het Instituut voor Kwaliteitsbewaking (Ikim) wordt ontmanteld volgens het plan. Het is voor wetenschappers een raadsel waarom de vinder van dit plan bestaande instituten wil onderbrengen onder het Intec.’ Het reorganisatieplan is nooit besproken met de verschillende belangengroepen op de universiteit. Het werd gepresenteerd als een ‘take it or leave it’-stuk door het bestuur.
Dagblad Suriname verneemt dat bestuursvoorzitter Rayen Sidin, Kenneth Goenopawiro en Kenneth Vaseur degenen zijn in het bestuur die trekken aan dit plan. Protesten werden de kiem in gesmoord totdat van hoger hand werd ingegrepen. ‘Als men het plan ter discussie had gesteld en de meningen van de verschillende groepen had aangehoord dan was dat anders’, zegt Schalkwijk desgevraagd. Het bestuur heeft ook niet de moeite genomen het plan op te sturen naar de verschillende geledingen binnen de universiteit. Voor Schalkwijk is het duidelijk dat de makers van het plan, niet met wetenschappelijk onderwijs en onderzoek bezig zijn, maar met politiek.
Faisel Abdoelwahied, voorzitter van de Vereniging van Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU), zegt dat de vakorganisatie op 7 oktober bijeenkomt om een standpunt in te nemen met betrekking tot de huidige situatie op de campus.

error: Kopiëren mag niet!