Tweede duurzaamheidsverslag Surinaamse Brouwerij

René Kruijt, directeur van de Surinaamse Brouwerij
René Kruijt, directeur van de Surinaamse Brouwerij
De Surinaamse Brouwerij NV heeft gisteren haar 2de duurzaamheidsverslag aan de ministers Michael Miskin van Arbeid en Don Tosendjojo van Handel en Industrie overhandigd. René Kruijt, directeur van het bedrijf gaf een korte uiteenzetting van de inhoud van het verslag. Het verslag geeft een overzicht van de vooruitgang die het bedrijf binnen haar duurzaamheidsprogramma, in Suriname, in 2014, heeft geboekt. Over enkele maanden onderneemt de brouwerij al 60 jaar duurzaam brouwen in Suriname. Het verslag is dit jaar eerder uitgekomen. In oktober 2014 werd het verslag van 2013 gelanceerd. Volgens Kruijt heeft het productiebedrijf 70 tot 75 % van haar doelstellingen, in 2014 gesteld, gerealiseerd. “Parbo is een ijzersterk merk. Het bedrijf telt 151 medewerkers en exporteert naar Frans-Guyana, Guyana, Aruba en Nederland”, zegt Kruijt. “Afgelopen jaar heb ik verkondigd dat het ons doel was volgend jaar ons pakket aan activiteiten verder uit te breiden. Ik denk dat we na vandaag wel mogen zeggen dat dit goed is gelukt en dat we terecht met trots over duurzaam ondernemen mogen spreken.” Aldus Rene Kruijt.
Na de presentatie werd er met de 20 aanwezige VIP gasten een interactief stakeholderdialoog gestart waarin duurzaamheid in het bedrijfsleven centraal stond. NGO’s, bedrijfsleven en overheid kwamen hierin met belangrijke zaken op tafel. Conclusie was dat er binnen het bedrijfsleven veel gebeurt maar dat het nu tijd is om hierover in transparantie de dialoog aan te gaan en verslaglegging te realiseren. De persconferentie werd afgesloten met de overhandiging van het eerste externe exemplaar van het duurzaamheidsverslag 2014 aan Minister Michael Miskin en Minister Tosendjojo.
Volgens de directeur investeert het bedrijf in het milieu, haar medewerkers en de maatschappij. De Brouwerij importeert veel grondstoffen uit het buitenland. Een van de doelstellingen van het bedrijf is dus om zoveel mogelijk lokaal te kopen om op zo een manier een bijdrage te leveren aan de Surinaamse economie.
Als voorbeeld van het investeren in de maatschappij noemt Kruijt de campagne, ‘biertje op laat je rijden’, die in samenwerking met de Surinaamse Taxi Centrale werd uitgevoerd.
Miskin gaf aan dat het grote probleem in dit land is, dat, wat gedaan moet worden, wel bekend is, maar niet gedaan wordt. “Wij met zijn allen zijn verantwoordelijk voor de voortgang in het land. Parbo kan op zichzelf acties proberen te ondernemen, maar de overheid zal moeten zorgen voor die landelijke implementatie. Wij moeten de dingen die gedaan moeten worden, werkelijk ook doen. Elk bedrijf zou het voorbeeld van Parbo moeten volgen”, zegt Miskin.
Volgens directeur Kurt van Essen van de Fernandes Bakkerij is een van de belangrijke dingen om tot duurzaam opereren te komen “het proces volledig veranderen. Fernandes heeft daarom op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid campagnes gevoerd”. Volgens van Essen moet de overheid voor verbranding van afval bijvoorbeeld, voor goede verbrandingsovens zorgen, om de gedachte van milieubescherming te stimuleren.
“Ons Duurzaamheidsverslag helpt ons de Surinaamse maatschappij te laten weten waar wij heen willen en wat wij doen. Dit is heel belangrijk voor ons omdat wij het niet alleen kunnen en een ieder nodig hebben om te blijven verduurzamen. Maar ook belangrijk voor Suriname om te laten zien waar wij voor staan als bedrijf. Ook wij hebben nog een uitdagende weg te gaan. Maar enkel door eerlijk en open hierover te praten in samenwerkingsverband met het bedrijfsleven, de overheid en NGO’s kan een duurzame toekomst voor Suriname worden gerealiseerd.” Aldus Flip van Woerkom, Manager Duurzaamheid Surinaamse Brouwerij N.V.
De HI-minister gaf aan dat bedrijven zoals Fernandes, de Brouwerij en Michi verantwoord bezig zijn en als voorbeeld zullen moeten dienen. “Er moet meer betrokkenheid van de overheid zijn. Er moet meer overheidsinmenging zijn bij het produceren. Het gaat dan niet alleen om de winsten, maar ook om de verantwoordelijkheid”, zegt Tosendjojo.
Kruijt is ook de mening toegedaan dat het niet in de bedoeling ligt om de markt vol bier te pompen. Het uitgeven van een duurzaamheidsverslag is volgens hem een teken van het besef van de verantwoordelijkheid die op het bedrijf rust. Het verslag is vooralsnog vanuit richting het bedrijfsleven het enige in zijn soort. De Fernandes vertegenwoordiging gaf aan dat het bedrijf over een paar weken ook haar duurzaamheidsverslag zal uitbrengen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!