Zaterdag 20 april 2019

Kantonrechter Siegline Wijnhard heeft op de zitting van maandag 21 januari twee getuigen gehoord in de strafzaak waarin de verdachte Robby IJ. (55) terecht staat. Hij is een onderhoudsmedewerker van vliegtuigen. Op de vorige zitting ontkende hij het verwijt. Hij houdt zich bezig met de controle van de toiletten van vliegtuigen en het ledigen daarvan. De verdachte werd op 18 november 2018 aangehouden op verdenking van overtreding van de Wet op Verdovende Middelen. In verband met het onderzoek werden de getuigen te weten, een brigadier van politie van de hondenbrigade gehoord en een politieman te werk gesteld op de afdeling ACS. Deze laatste voert de reguliere controle in het vliegtuig. In deze zaak zijn twee pakketten cocaïne elk van 650 gram bruto gewicht gevonden. De getuigen hebben zaken over de werkwijze belicht.

Volgens advocaat Maureen Nibte is uit onderzoek gebleken dat wanneer deze pakketten in het vliegtuig zouden zijn gebracht deze zeker moesten opvallen bij de visitatie. Het gaat om pakketten van 650 gram. Bovendien gaat het in deze om grondige visitatie op het lichaam van de medewerkers. Naar de bevindingen van de raadsvrouw zou deze pakketten wel worden ontdekt. Iedereen die toegang tot het vliegtuig heeft wordt grondig gevisiteerd. Ook de verdachte is gecontroleerd door het BID-team zegt Nibte.

Op 4 februari wordt de politieman die deze verdachte heeft gevisiteerd als getuige gehoord. De verdachte verklaarde dat hij ruim 26 jaren werkzaam is op die afdeling. Hij maakte op die bewuste dag gebruik van het toilet van het betreffend vliegtuig, waarin drugs werd aangetroffen. Volgens zijn verklaring was hij bezig met zijn werkzaamheden toen hij plotseling buikkrampen kreeg. Naar zijn zeggen had hij diarree en maakte gebruik van het toilet van het bedoeld vliegtuig. Terwijl hij in het toilet was, werd tot twee keren toe aan de deur geklopt. De rechter las uit een passage dat de mensen een gestommel hoorden en op onderzoek uitgingen. Nadat de verdachte uit het toilet kwam, werd er terstond een controle uitgevoerd. In de toiletruimte van het toestel, achter een plaat, trof men twee pakken cocaïne aan. De verdachte was de laatste persoon die gebruik had gemaakt van het toilet. Bovendien is het verboden voor dit personeel om gebruik te maken van de vliegtuigtoiletten. Zij moeten zich enkel en alleen bezighouden met schoonmaakwerkzaamheden. De verdachte wordt verantwoordelijk gehouden voor dit feit. De verdachte blijft erbij dat hij onschuldig is en niets te maken heeft met de drugs. Op de volgende zitting wordt de politieman gehoord. Robby blijft nog aangehouden.

Saskia Bandhan