Transformatie van de Surinaamse economie?

Winston Wirth (adviseur president): “..onze economie heeft geen herstel nodig, maar transformatie. Het moet getransformeerd worden. Het is net een auto. Als het kapot is, herstel je die dan heb je nog steeds dezelfde auto. De economie zoals die nu is, heeft ons gebracht in deze crisis. Als je een andere economie wilt hebben, dan moet je transformeren. Ondernemers zullen moeten stoppen dit land als een wingewest te zien en al het geld dat hier in Suriname wordt gemaakt naar het buitenland te sturen. Als wij alle geld dat wij maken in dit land hier laten en in de economie stoppen, veranderen wij dit land heel makkelijk. Wirth zegt dat de samenleving bewust gemaakt moet worden van deze gedachten van verandering, die ervoor kunnen zorgen dat we een betere economie krijgen…”
Edward Belfort(DNA-lid ABOP, ex minister): “… Suriname is in de greep van een aantal “oude mannen” die bij het kabinet van de president zitten. Belfort geeft aan dat het gros van de gepresenteerde plannen van de regering nooit is doorgegaan. Voorbeelden zijn: het tramproject, het ethanol-Wageningen en cassave-project waarin miljoenen zijn geinvesteerd, bouw ziekenhuis Wanica, herstart oliepalmproject, naschoolse opvang etc…Belfort heeft daarom weinig geloof in het beleid van deze regering, omdat zij de afgelopen periode steeds weer dezelfde fouten heeft gemaakt…..”
Steve Mac Andrew ( directeur VSB): “…productiebedrijven in Suriname werken nog te weinig samen. Als je alleen al in de rijstsector kijkt, zie je dat iedereen elkaar beconcurreert, in plaats van zich eensgezind en gezamenlijk te richten op de export. Ook andere mechanismen zoals landbouwcoöperaties zijn nooit goed van de grond gekomen. Mac Andrew wijst erop dat de overheid steeds het voortouw moet nemen om ondernemers te stuwen in de richting van productie en export. Surinaamse ondernemers moeten meer exportgericht denken. Strategische wetten ontbreken nog. Landbouwgronden worden omgezet in bouwkavels, woningbouwprojecten. Jim Boussaid, voorzitter Bankiersvereniging, heeft recentelijk gezegd dat het land (overheid) en het bedrijfsleven (ondernemers) niet in staat blijken om gedegen productieplannen neer te zetten, die gefinancierd kunnen worden.”
Ricky Stutgard (partij Doe): “…plannen maken is gemakkelijk. Je kunt een heleboel dingen bedenken, maar de implementatie en uitvoering ervan blijft vaak weg. In Suriname worden een heleboel plannen gemaakt, maar niet uitgevoerd. Op verschillende ministeries en het kabinet van de president wordt er jaarlijks geld uitgetrokken voor het schrijven van projecten. Allemaal betaald in Euro’s en US. Dollars. De meeste projecten worden vrijwel gelijk na ontvangst in de lade gestopt, waar er nooit meer wat van terecht komt…” Uit Dagblad Suriname 4 oktober 2016.
Richard Kalloe (ex-minister): “…onze politieke elite heeft geen antwoord op onze ontwikkelingsproblemen. Onze regeerders hebben het gepresteerd om de perfecte (Surinaamse) parasitaire staat te vestigen op deze planeet. De overheid is bij ons een parasiterende overheid. In plaats dat onze leiders gaan presteren en mensen tot het leveren van prestaties aanzetten, worden duizenden mensen in dienst genomen in een overvol ambtenaren apparaat.
Onze verdiencapaciteit is niet in staat om zo een grote hoevelheid mensen die niets presteren (sociale werkverschaffing) te onderhouden. De overheid is een gulzig monster geworden die alle besparingen en middelen uit de samenleving opslokt ten behoeve van corruptie en zelfverrijking.
Geld voor eigen industrie-ontwikkeling en landbouwontwikkeling was er niet. Investeringen ten behoeve van de productie werden en worden nog steeeds gezien als een ondersteuning van de economische positie van de hindostaanse bevolkingsgroep. Regering Venetiaan 1 kreeg van Nederland 80 miljoen Nederlandse guldens voor de productiesector. Het VSB-bestuur wenste een deel te investeren in de rijstsector. De ASFA, onder leiding van John Wijdenbosch, was faliekant hiertegen. Ook de fractieleider van de NPS was faliekant hiertegen. De VHP heeft toen, net als altijd, een gedoog beleid gevoerd. Later bleek dat het volledige bedrag van 80 miljoen Nederlandse guldens op bankrekeningen van leden van de ASFA-ondernemers was gestort, zonder een leningsovereenkomst met verplichting tot terugbetaling. Deze leden van de ASFA en hun bedrijven zijn opgehouden te bestaan. De betreffende ondernemers genieten nu van een lui en lekker leven …”; aldus Richard Kalloe in Dagblad Suriname van 3 oktober 2016.
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!