Zondag 16 juni 2019

Het gaat helemaal niet goed in de SVB-jeugdcompetitie. De opvoedende taak, die trainers tegenover jeugdspelers hebben, is helemaal zoek. Zo moest het SVB-tuchtcollege onder leiding van voorzitter John Muntslag zware straffen opleggen aan een trainer. Johan Vorstwijk, trainer van U-20-Robinhood, mag 5 wedstrijden niet fungeren als coach. Vorstwijk heeft zich ernstig laten gaan. Hij heeft arbiter Rokette gewoon vies en vuil uitgescholden, zonder enig pardon. “Arbiter je weet geen moer van voetbal. Arbiter, je bent een lummel, laat hem op donderen van het veld. Hij fluit alleen maar stomme dingen”, waren de woorden die trainer Vorstwijk slingerde naar Rokette.  Hij werd zelfs aangemaand om op zijn woorden te letten, maar hij ging gewoon door. Vorstwijk ontkende alles op de zitting, maar de arbiter, die daar ook aanwezig was, zei aan het tuchtcollege dat hij trainer Vorstwijk in zijn ogen kan kijken en zeggen dat hij deze woorden gebruikt heeft. “ Ik sta pal achter mijn rapport”, zei Rokette aan het college. Het tuchtcollege heeft trainer Vorstwijk voor 5 wedstrijden gestraft.

De tweede zaak ging om de U-17-speler van Real Ansoe, Isairo Doelrakim. Aan hem werd gebruik van krachtremen ten laste gelegd. Zo heeft hij tegen arbiter Limon gezegd “Na zo iem lai wang k… bal”. Doelrakim was niet aanwezig op de zitting. Bestuurslid Dennis Oehlers van Real Ansoe gaf het tuchtcollege aan dat Doelrakim door de ploeg al gestraft is, maar vindt het ook terecht dat het tuchtcollege hem straft. Hij kreeg dan een straf van 3 wedstrijden.

De laatste zaak ging om de U-17-speler Ivan Elam van Eendracht. Aan hem werd ernstig wangedrag ten laste gelegd. Na het eindsignaal van arbiter Limon, heeft Elam zijn schoen gegooid naar de tafelofficial  Oscar Adang. En als dat niet genoeg was, heeft hij een kapotte fles gegooid in de kleedkamer van de arbiters. Toen het Tuchtcollege aan arbiter Limon vroeg wat hij gezien heeft, verklaarde Limon dat hij niet precies weet of hij de schoen naar zijn vierde official gegooid heeft. En van de fles kan hij ook niet duidelijk zeggen, want er liep een groep van spelers langs, dus ik kan niet precies weten wie het gegooid heeft. De voorzitter van Eendracht, die daar aanwezig was, zegt wel aan het tuchtcollege dat het om Ivan Elam gaat. ‘Hij heeft zijn verontschuldigen aan mij aangeboden; wij als club zullen zeker maatregelen treffen.’ Het tuchtcollege strafte Elam voor 2 wedstrijden, omdat de verklaring van Limon niet in overeenstemming was met wat in het rapport stond.