Dinsdag 19 februari 2019

Stefani Tjon A San

Stefani Tjon A San

Viervoudig Bikini Fitness-kampioen van Suriname, Stefani Tjon A San, doet op zaterdag 29 september aanstaande mee aan de Darcey Beckles Bikini Fitness-wedstrijden op Barbados. Tjon A San gaat een gooi doen naar de hoofdprijs op dit evenement. “In 2016 eindigde ik als tweede en in 2017 met een sterk deelnemersveld werd ik derde. Dit jaar ga ik voor het kampioenschap”, zegt Tjon A San aan Dagblad Suriname. In begin september werd zij voor de 4de keer nationaal kampioen en niet lang daarna won ze ook nog de Eric Favre Games in Frans-Guyana. Dit wordt dan haar derde grote toernooi binnen een maand.

Ziekte
Tjon A San verkeert momenteel in topvorm, hoewel ze ook veel tegenslagen heeft gehad in de voorbereiding. “Voor de nationale kampioenschappen gehouden werden was ik al ziek en ik moest me trainingsschema onderbreken. Voordat ik naar Frans-Guyana ging, moest ik weer even onderbreken wegens ziekte. Na Frans-Guyana moest ik voor de derde keer mijn schema onderbreken wegens ziekte. Maar intussen ben ik gelukkig weer op lijn”, zegt Tjon A San. “Het is best wel zwaar om voor lange tijd in training te blijven, maar het gaat ook makkelijker daar je in de running bent.” Momenteel traint Tjon A San 10 keren per week, 4 ochtend- en 6 avondtrainingen. “Ik houd op de zondag de hele dag rust.”

Gezondheid
Tjon A San zegt dat ze sinds kleins af een KNO-patiënt is. “Ik had last van bronchitis en later heb ik ook astmatische bronchitis opgelopen. Door te trainen merkte ik op dat het steeds de betere kant opging. Dit motiveerde mij om in training te blijven”, zegt ze. Verder geeft de fitnesskoningin aan dat ze ook voorbeeldfiguur wil zijn voor personen, en ook voor hen die gezond zijn en een goede lichaamsbouw hebben. “Al ben je gezond, je moet op je zelf letten en trainen. Eet niet de hele dag junkfood, of te vaak zoet of zout en vettig.” Wat Tjon A San ook motiveert om verder te gaan, is dat ze haar ‘own hero’ wil zijn.

Toekomst
Voor dit jaar heeft Tjon A San nog veel te doen, althans als al de geplande activiteiten doorgaan. Zo moet ze op 6 en 27 oktober gastoptredens doen voor twee organisaties. Op 3 november staan er wedstrijden in Guyana gepland. “In elk geval ben je constant in training voor deze activiteiten”, zegt ze. De sportvrouw wil ook graag het profcircuit ingaan. Afgelopen jaar heeft ze door omstandigheden twee kwalificatietoernooien voor een pro card, en wel in Ohio en op Aruba, moeten overslaan. “Gezegd wordt dat als je in Barbados de overall Bikini Fitness-titel wint, je een pro card kan krijgen. Maar dat is nog niet zo duidelijk”, geeft ze aan.

Wendel Setropawiro zal ook meedoen in de bodybuildingsectie op de Darcey Beckles Invitational. Of er ook andere bodybuilders uit Suriname meedoen, is niet bekend. “Voor zover ik weet ben ik de enige dame uit Suriname”, zegt Tjon A San.