Teveel slapen. U kunt grote risico’s lopen

1 Locomotorius FOTO 2
1 Locomotorius.Te lang slapen? Daar lijkt op zich toch niks mis mee? Als we het over slaapstoornissen hebben, zien we over het algemeen in onze gedachten, iemand die uren naar het plafond ligt te staren. Iemand die aan het struggelen is om in slaap te vallen. Echter; ’s ochtends opstaan met grote wallen onder de ogen en koffie, koffie en nog eens koffie drinken om wakker te blijven, blijken niet de enige tekenen van een slaapprobleem te zijn. Te lang slapen is net zo gevaarlijk. En in sommige gevallen kan het zelf dodelijk zijn.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die negen of meer uren per dag slapen, 30 procent meer risico lopen om plotseling dood neer te vallen dan mensen die zeven uren slapen. Slaapt u meer dan negen uur? Dan wordt het risico zelf hoger.
Slaap per nacht 10 uur of meer en het risico om te overlijden loopt zelf op tot 56 procent. We weten dat dit heel onwaarschijnlijk lijkt. Slaap behoort immers rustgevend te zijn. Het zou ons lichaam moeten helpen genezen en herstellen. En goede slaap is zo belangrijk voor afweersysteem, onze hartfunctie, de gezondheid van onze hersenen en veel meer. Dus waarom zou te lang door slapen dan zo’n probleem zijn? Wel, enkele jaren geleden, ontdekten wetenschappers dat langer dan negen uur slapen, ervoor kan zorgen dat onze bloedvaten stijver worden. En dat vormt op zich al een risico. Stijve bloedvaten zijn ‘Tarra en Jantje’ met ‘hoge bloeddruk’. Die twee zijn van jongs af aan, al vriendjes van elkaar. En dat was nog niet alles wat die wetenschappers ontdekten. Nog verontrustender was het feit dat die bloedvaten 70 procent meer kalfafzetting kunnen hebben, dan bloedvaten van mensen die zeven uur per nacht slapen. In sommige gevallen is teveel slapen, een bijwerking van medicijnen. In andere gevallen kan het een waarschuwing zijn dat er iets mis is met uw gezondheid. Denk hierbij aan uw afweersysteem of uw hormoonbalans. In de drukke wereld waarin we leven, wordt er veel van ons geëist. Onze bijnieren die stresshormonen produceren, hebben het zwaar te verduren. Soms moeten ze zoveel overuren draaien dat ze uitgeput raken. We praten dan over bijnieruitputting. Bij bijnieruitputting is het vaak moeilijk om in scherp licht te kijken. Het komt vaak voor, maar wordt vaak niet als zodanig herkend. In ieder geval kunnen uitgeputte bijnieren u voor 8, 10, 12 uren of zelf langer, naar bed sturen. Bijnieruitputting kan ook schade toebrengen aan uw afweersysteem. En dat willen we juist vermijden. Omdat we infecties, een slecht geheugen, ziektes en andere chronische aandoeningen, ver van ons af willen houden. Kortom; we willen dit liever voorkomen, dan verhelpen. Zorg er daarom voor dat u in uw werksituatie en in de privésfeer uw stressniveau laag houdt. Ga lekker wandelen in de natuur, doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Let verder op uw voeding. Stop met teveel suiker. Vermijd teveel e-nummers en alcohol. Extra vit. C, D en B5 kan ondersteunen. Ga onder begeleiding sporten. Wees u er in ieder geval van bewust dat indien Klaasvaak te lang op uw schoot blijft zitten, het tijd is om uw gezondheidstoestand onder de loupe te nemen.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!