Terugroepwet: wat houdt dit in?

Aan de hand van recente berichten met betrekking tot het eventueel overlopen van PL-ondervoorzitter Raymond Sapoen heeft de voorzitter van de partij, Paul Somohardjo, aangegeven dat mensen die overlopen, worden teruggeroepen vanuit de combinatie V7, want het gaat nu om combinatiezetels.
Wie kan terugroepen?
“Ik denk dat alleen een rechtspersoon volgens de vigerende regelgeving kan en mag terugroepen”, zei Bert Eersteling eens. Een partijcombinatie heeft geen enkele rechtskracht of juridische basis. Het enige (juridische) bestaansrecht van combinaties wordt ontleend aan het bestaan van de juridische entiteit de politieke partij. Zonder politieke partijen met rechtspersoonlijkheid kan geen combinatie als hierboven genoemd bestaan en zeker geen deel kunnen nemen aan de verkiezingen. Artikel 1 van het Decreet op Politieke Organisatie verstaat onder een politieke organisatie “elke rechtspersoonlijkheid bezittende organisatie of vereniging van personen, die een staatkundig doel nastreeft ter realisering van de doeleinden, die in de grondwet zijn verankerd”. Niet een combinatie draagt leden voor de kandidatenlijsten voor, maar de politieke partijen. Op grond van deze argumenten lijkt het logisch dat het de partij is die namens de leden terugroept. In een ordelijke organisatie zal het hoogste orgaan deze beslissing moeten nemen.
Volgens de wet begint het terugroepen op het moment dat de persoon in kwestie schriftelijk wordt geïnformeerd. De wet uit de jaren negentig moest vooral het overlopen voorkomen. Toen verzette zich vooral de NDP. Uiteindelijk is de wet wel doorgevoerd door het regerende Nieuw Front. Nu weet niemand echt raad met de wet.

error: Kopiëren mag niet!