Zaterdag 15 december 2018

Een delegatie van Telesur bestaande uit waarnemend-directeur Mike Antonius, coördinator Technisch Onderdirectoraat Doric Ramlakhan, president-commissaris Gardelito Hew A Kee en manager Corporate Communication Jennis Asraf was in de maand november onlangs voor twee weken in China voor een oriëntatiebezoek met betrekking tot diverse e-services welke in China worden aangeboden. E-Service dat wel elektronische dienstverlening betekent, is een prominente toepassing van het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (ICT’s) in verschillende gebieden.

Onderwerpen waar bijzondere aandacht aan is besteedt zijn e-gov services, safe city en smart education. E-Gov, Electronic Government, is een digitale overheid of overheid online, die door middel van informatie- en communicatietechnologie diensten aan burgers, bedrijven en overheidskantoren biedt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onder andere internet, digitale televisie, short message service en draadloze netwerken (wi-fi). Het gaat dus om informatieve, interactieve en transactionele diensten die gedigitaliseerd zijn.

Het Telesur-team mocht om nog meer te weten te komen over e-gov, een kijkje nemen bij de Beijing Administrative Service Centre, waar klanten voor hun aanvragen bij de overheid door gedigitaliseerde systemen gediend worden. Het “one stop shop” principe staat hier centraal.
Een andere plek die bezocht werd is de Shanghai Police Command Centre, waarbij gekeken kon worden hoe het Safe City Services Netwerk opereert. Dit netwerk maakt gebruik van camerasystemen om belangrijke locaties te monitoren. Hiervoor is er een goede samenwerking vereist tussen de politie, brandweer en medische diensten. Het zogenaamd Public Safety Project heeft in China geresulteerd in een aanzienlijke daling van de criminaliteit.
Er is tevens een school bezocht waar middels e-education lessen verzorgd worden waardoor jongeren een voorsprong krijgen in de digitaliserende wereld.

Het implementeren van e-Gov in Suriname is onderdeel van het Telesur Nationaal Breedbandplan (TNBP), waarbij het verouderde koperen netwerk van het telecommunicatiebedrijf wordt vervangen. De implementatie van het TNBP is sinds juni 2017 in uitvoering en heeft als doel de breedband voor internet op het vast netwerk te verhogen, waardoor het downloaden en uploaden sneller en makkelijker gaat.