Suriname, waarheen!?

Weer eens een verkeersveiligheidmaand afgekondigd. Aan verkeersdeelnemers wordt gevraagd om zich te houden aan verkeersregels. Echter is verkeersmeubilair even belangrijk, vooral ook om ons te begeleiden in het verkeer. Kijk maar om je heen, hoe dit meubilair erbij staat of volledig ontbreekt. Is dat niet de taak van de Overheid om erop toe te zien dat deze aanwijzingen werkelijk aanwezig en duidelijk zichtbaar zijn? Zo was het ook tijdens de laatst gehouden Carifesta.
Begin dit jaar heb ik tot vervelends toe gebeld omtrent het ontbreken van een zeer belangrijk bord, op de hoek Verl. Gemenelandsweg / J.A.Pengelstraat bij Naskip, welke aangeeft dat rechts afslaan verboden is. Toen ik omstreeks juni naar een telefoonnummer van verkeersvrijwilligers belde, werd ik verwezen en werd naar mij een telefoonnummer ge-sms’t, van een afdeling van Openbare Werken. Dit nummer belde ik dus en gaf aan de meneer die ik sprak aan, dat ik op die bewuste hoek een zeer ernstig ongeluk zag aankomen. Gelukkig merkte ik daarna, dat die afdeling zijn werk heeft gedaan en het bord weer is geplaatst. Maar kijk om je heen, hoeveel borden er ontbreken. Vorige week reed ik over de Wilhelminastraat, waar ik ook weer bord en paal op de grond zag liggen. Op de hoek van de M. Luther Kingweg en Latour, heb ik een verkeersbord dat de voorrangsweg aangaf, zien verslijten totdat er niets meer over is. De paal is een stille getuige dat daar ooit eens een aanwijzing stond. Langs de Indira Gandhiweg zijn vele van deze ijzeren palen, die thans zonder functie zijn, overgebleven. Is dit niet een schande? Wat gebeurt er met al de gelden, die in het verkeer geïnd worden; kunnen deze niet weer besteed worden aan o.a. herinrichten van verkeersborden. De borden die de toegestane snelheid aangeven zijn veel te schaars zichtbaar; een mogelijke oplossing is misschien om die aanwijzing op korte afstanden met verf aan te geven op de weg. Op sommige locaties zijn door bomen en hoog wied, de borden niet zichtbaar of zijn ze door de tijden heen naar de grond gegleden of naar de verkeerde richting omgedraaid. Geen instantie, die daar iets aandoet.
Het openbaar vervoer mag anno 2015 ook de nodige aanpassingen ondergaan. Daar is eigenlijk niet eens zo zeer geld voor nodig, dan wel aanpassing van routes en overstapmogelijkheden. Er zijn vele buurten/wijken in ontwikkeling, ook bedrijven die proberen zich in die wijken te vestigen, maar hoe moeten zij ondernemen en hoe moet het personeel op tijd op het werk zijn, als er geen busverbinding is en ze nog steeds kilometers al lopend moeten afleggen om er te komen, zijn ze daardoor al veel energie kwijt.
Neem als voorbeeld locaties als de lange wegen: Van Hattemweg etc.: kan aan die mensen niet de nodige busverbinding gegund worden? Een overstapmogelijkheid vanuit Lelydorp, zou een mogelijkheid een welkome oplossing kunnen zijn.
Een tramlijn? Ik moet daarbij even lachen. Er is nauwelijks genoeg elektriciteit om bedrijven en huishoudens te voorzien; er zijn steeds elektriciteitonderbrekingen. En het ziet er niet naar uit dat er spoedig verbetering hierin zal komen. Zal een tramlijn dan operationeel gehouden worden, of bedoelt men een stooktram? Gaan we terug naar af? Wordt er ook rekening mee gehouden dat regelmatig onderhoud een vereiste is en als we niet eens het verkeersmeubilair kunnen onderhouden, hoe dan?
Er wordt weer een verhoging van de Oudedagsvoorziening beloofd. Bij doorvoeren hiervan mogen we ook weer verwachten dat de prijzen in de winkels zullen stijgen. Wat hebben we dan op die manier aan de verhogingen, als we dan steeds minder kunnen kopen met het geld dat we ontvangen? Misschien is het tijd om een andere constructie toe te passen en dat de Regering eerst bij zichzelf begint. Als ik president was, zou ik regering en DNA-salarissen/bezoldigingen met 25% aan de staatskas teruggeven en erop toezien dat de prijzen in de winkels daarmee dalen in plaats van stijgen.
Er is nog veel meer om goed over na te denken en ik hoop dat bij de komende verkiezingen, de juiste personen gekozen worden om ons mooi land, Suriname, beter leefbaar te maken.
Een burger die heel veel van Suriname houdt.
J.T.

error: Kopiëren mag niet!