Vrijdag 24 mei 2019

Meer dan 350.000 mensen in kwetsbare delen van Paramaribo profiteren van een overstromingsrisicobeheerproject van US$ 35 miljoen dat vandaag is goedgekeurd door de raad van bestuur van de Wereldbank. De investering zal de drainage-infrastructuur verbeteren en het Saramacca-kanaalsysteem versterken.

Suriname is een van de meest kwetsbare landen ter wereld vanwege de gevolgen van overstromingen, aangezien 30 procent van het land zich op een paar meter boven zeeniveau bevindt. De kans op overstromingen wordt verergerd door hevige regenval en ontoereikende drainage in dichtbevolkte stedelijke gebieden. Het Saramaccakanaal dat de rivieren Suriname en Saramacca met elkaar verbindt, is een belangrijke binnenlandse scheepvaartverbinding en het belangrijkste drainagesysteem voor de centrale en westelijke gebieden van Paramaribo.

“We zijn toegewijd om Suriname te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering en op lange termijn weerstand te bieden tegen klimaatrisico’s. Dit project is met name van cruciaal belang voor de kwetsbare gemeenschappen van groter Paramaribo die elke dag de impact van de klimaatverandering beleven. Het vormt ook een aanvulling op de bestaande inspanningen van andere partners om het rampenrisicobeheer in het land te versterken, “zei Tahseen Sayed, Country Director van de Wereldbank voor het Caribisch gebied.

Ernstige overstromingen hebben de kuststreek en de hoofdstad van Paramaribo getroffen, waar het grootste deel van de bevolking en de fysieke infrastructuur geconcentreerd zijn. Om overstromingsrisico’s te verminderen, zal het Saramacca Canal System Rehabilitation Project de kritieke drainage-infrastructuur in het Saramaccakanaal verbeteren om water beter af te voeren, evenals andere gerichte secundaire en tertiaire systemen. Het zal ook het algehele onderhoud van het kanaal en de navigatie optimaliseren, de overstromingstijd voor onroerend goed en bedrijven verminderen, een overstromingsvoorspellingsdienst ontwikkelen en een reactie implementeren op noodsituaties in het geval van een natuurramp.

Het project wordt gefinancierd door een lening van US$ 35 miljoen van de International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) met een eindvervaldag van 30 jaar, inclusief een aflossingsvrije periode van zes jaar.

RB