Suriname heeft onvoldoende laten merken het beste voor te hebben met de Alcoa

“De regering laat in onvoldoende mate merken het beste voor te hebben met bepaalde gesprekspartners. Op het lokale front wordt er steeds meer getwijfeld aan de capaciteit en de goede wil van de machthebbers om orde op zaken te stellen. Het volk heeft veel op het gemoed, een ieder is bevangen door onzekerheid. De crisis is niet alleen een materiële kwestie, het is een gemoedskwestie geworden. Onderhandelen met de regering heeft als het ware geen zin, de Boutisten breken alle conventies, de regels voor maatschappelijke omgang worden aan de kant gezet. Afspraken en overeenkomsten worden niet nagekomen”, wordt steen en been geklaagd door parlementaire en buitenparlementaire oppositie. Aanleiding is de in hoeverre de negatieve ontwikkeling in Suriname invloed heeft op de onderhandelingspositie van de regering tegenover landen, binnen- en buitenlandse instituten, organisaties en bedrijven?”
Sterke onderhandelingspositie regering Bouterse/Adhin
“De onderhandelingspositie van de regering tegenover vakbonden en andere belangengroepen is sterk. Het regiem kan haar wil doordrukken, tegen wet en recht handelen en zaken opleggen, maar daarmee wordt het hart van de gedupeerden niet gewonnen. De ander blijft met een kater zitten en is erop uit om op een voor hem passend moment zijn gram te halen”, wordt in kringen van het maatschappelijk platform Seti Sranan op gewezen. Het niet nakomen van afspraken is funest voor het vertrouwen dat in de regering wordt gesteld. “Het maakt de samenspraak om tot inzet, ontwikkeling en vooruitgang te komen haast onmogelijk. Dit kunstje hebben zij ook geflikt met het IMF, zie daar hoe de onderhandelingspositie van de regering is afgesleten. Nationale en internationale investeerders kijken de kat uit de boom.”
Suralco
De onderhandelingscommissie Suriname/Alcoa onder leiding van de zakenman Dilip Sardjoe werkt om de beste deal in de wacht te slepen. Het is geen eenmalige transactie, de bauxietindustrie strekt zich tot ver in de toekomst uit. Het gaat niet om het bespelen van de onderhandelingspartner. Het gaat om gewichtige zaken, onderhandelingen die specifieke kennis, deskundigheid en ervaring vragen. “Suriname heeft onvoldoende laten merken het beste voor te hebben met de Alcoa. Waarom kan Suriname niet laten blijken de relatie bijzonder op prijs te stellen? Er worden emotionele nationalistische uitspraken gedaan. Suriname laat steeds weer te snel het achterste van zijn tong zien. Waarom zegt Suriname niet, ‘met mij valt te praten’. Het stemt de tegenpartij mild en maakt onderhandelen gemakkelijker, onwrikbare standpunten brengen Moesje niet naar Parijs. Suriname moet winnen, maar het moet een win-winsituatie zijn. Er wordt te weinig ernaar gestreefd dat beide partijen met opgeheven hoofd de onderhandelingstafel kunnen verlaten.”
De gigant Alcoa
Het negeren van de verlangens van de andere partij wordt door voormalig Suralco directeur Henk Ramdin als onhandig beschouwd, de geïntegreerde aluminiumindustrie is zeer technisch en complex. De afgevaardigden naar de onderhandelingen zouden niet voldoende geknipt zijn voor hun taak, terwijl aan de andere kant van de tafel de gigant Alcoa zit, de onderneming die de geïntegreerde aluminiumindustrie heeft uitgevonden en beheerst.
Het zijn hengelaars
“Suriname is zwak aan de onderhandelingstafel, omdat het zijn eigen wensen en doelen niet kent, het zijn hengelaars. Zij hopen een visje te verschalken. Ken je eigen wensen en doelen is het eerste vereiste. Dat doel moet niet alleen in het hoofd van de onderhandelaar dwalen. Het is een nationale zaak die een open benadering nodig heeft. Suriname heeft geen gezamenlijke doelstelling geformuleerd. De verklaringen van de bauxietcommissie worden ‘visserslatijn’ genoemd, de werkelijkheid lijkt meer op Jonas die benauwd zit te kijken in de walvis.”
Onevenwichtigheid heeft de relatie tussen Suriname en de Alcoa geschaad
Het succes van Suriname en de Alimunum Company of America wordt overschaduwd door de misère van 2017. Tijdens het bewind van president Venetiaan werden afspraken gemaakt en een tijdlijn uitgestippeld waarlangs de bedrijvigheid zou worden uitgevoerd op korte en middellange termijn. Het Nassau Gebied en West Suriname zouden worden uitgevoerd. De onevenwichtige politieke en andere crises hebben de bauxietrelatie tussen Suriname en de Alcoa geschaad. De onzekere situatie doet de partner huiveren. Alcoa is thans op het punt gekomen waarbij gezegd wordt: ‘de inspanning is de moeite niet waard’.
HD

error: Kopiëren mag niet!