Zondag 16 juni 2019

Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack- Beighle noemde het bezoek van de staatsadviseur en de minister van Buitenlandse Zaken van China, Wang Yi, een historisch moment in de bilaterale relatie tussen Suriname en China. De diplomatieke relaties tussen Suriname en China dateren van 28 mei 1976. China is een belangrijke ontwikkelingspartner voor Suriname. Deze relatie toont een goede Zuid-Zuid partnerschap, hetgeen belangrijk is voor het buitenlands beleid. Tijdens de ontmoeting hebben beide ministers de samenwerking tussen beide landen benadrukt.
De staatsadviseur en de Chinese minister zullen nog een ontmoeting hebben met vicepresident Ashwin Adhin om de politieke, economische, sociale en culturele banden tussen de beide landen verder te verdiepen.
De participatie van de minister ad interim van Handel, Industrie & Toerisme en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij resulteerde in het ondertekenen van enkele bilaterale overeenkomsten op het gebied van economische en technische samenwerking. Een memorandum van samenwerking tussen het Surinaamse diplomatieke instituut en de Chinese universiteit voor buitenlandse zaken werd ook getekend.
Beide partijen zullen nader overleg plegen over een luchttransportovereenkomst. Minister Pollack stelt dat Suriname bijzonder veel voordelen zal hebben van deze luchtverbinding, aangezien Suriname dan een hub wordt voor het Caribisch gebied.
Twee MOU’s inzake sport en jeugdzaken zullen in de nabije toekomst ook worden getekend.
China heeft ook interesse getoond voor het intensiveren van dialoog en samenwerking met de Community of Latin American and Caribbean States (Celac). Multilaterale samenwerking is van belang voor het ondernemen van gezamenlijke acties voor het bereiken van bestendige ontwikkeling. Suriname erkent en ondersteunt dit zegt minister Pollack.