“Suriname consumeert 12 miljoen kilo kip op jaarbasis”

Frontfoto 3De Stichting Pluimvee Kwekerscollectief Suriname (PKS) heeft in verband met haar 1-jarig bestaan een persconferentie gehouden. De stichting informeert op deze manier de gemeenschap over haar doelstellingen. Het bestuur bestaat uit Ellen Naarendorp (voorzitter), Hesdy Ormskerk (penningmeester) en Lesley Resida (secretaris). PKS behartigt de belangen van kwekers en ondernemers in de pluimveesector, in het bijzonder gericht op het verantwoord en duurzaam ondernemen. De organisatie heeft zich vooral ten doel gesteld om kippenboeren te helpen hogere productievolumes te halen. Dit heeft als voordeel een afname van kip-importen. Bijzonder aspect is dat de organisatie streeft naar duurzaamheid. Alles wat in de industrie wordt voortgebracht, wordt zoveel mogelijk hergebruikt.
Het bestuur van PKS beoogt naast duurzaamheid ook de bescherming van de gezondheid van de mens door diervriendelijk te ondernemen en rekening te houden met milieufactoren. Mensen moeten zich bewust zijn van de factoren die zorgen voor gezonde kip. Dit zal in de komende tijd worden belicht. Zo moet men gaan beseffen dat we in een permanente noordoostpassaat zitten en dat kippen koel gehouden moeten worden. Als je over deze kennis beschikt, dan kan je bij het bouwen van je ren rekening houden met de positionering daarvan. Het resultaat is een efficiënter gebruik, waardoor je kosten omlaag gaan. “Kippen kweken is als een feest, maar als je niet alle facetten op de juiste manier benadert, kan je feest mislukken”, zegt Ellen Naarendorp, voorzitter van de stichting. PKS is opgericht om onder andere in de behoefte van het kennisniveau te voorzien.
Kenniscentrum
De stichting PKS wil de kleine en middelgrote pluimveeondernemingen ontwikkelen tot een dynamisch kennis- en expertisecentrum voor pluimveekwekers en ondernemingen. Via de organisatie kunnen trainingen gevolgd worden, waarbij binnen 40 dagen cursisten een uniformproduct kunnen leveren die voldoet aan internationale standaarden. Volgens de methode van de stichting bedraagt de kweektijd van de kippen namelijk 40 dagen.
Industrie
“Suriname consumeert 12 miljoen kilo kip op jaarbasis, maar nog niet eens de helft wordt door ons geproduceerd”, zegt penningmeester Hesdy Ormskerk. Slechts veertig procent van het geconsumeerd kippenvlees is afkomstig uit Surinaamse kippenhokken. Dit, vanwege het feit dat de Surinaamse boeren door de huidige importen uit de markt worden geprezen. PKS wil daarom dat de kippenindustrie in Suriname op gang komt. De pluimveeproductie is één van de meest praktische en haalbare methoden om op kort termijn te komen tot efficiëntere kweekmethoden.
Holding
Moderne pluimveeondernemingen kunnen zich het beste ontwikkelen door samenwerkingen aan te gaan. Dit bevordert zowel de effectiviteit als efficiëntie. De stichting PKS biedt hiervoor de gelegenheid door het initiëren van organisatiestructuren zoals een holding met dochtermaatschappijen. Pluimveeactiviteiten kunnen dan gezamenlijk ondernomen worden. Binnen zo een organisatiestructuur kan je aandeelhouder worden. Bijkomstig voordeel is dat er een tijdslimiet is verbonden waarbinnen de kippen geslacht moeten worden. Dat betekent dat deelnemers om de 6 weken verzekerd zijn van inkomsten.

error: Kopiëren mag niet!