Suraj Sahadew-Lal: “De maat is al vol”

De bushouders verenigd in het Actiecomité van Particuliere Lijnbushouders missen ontwikkelingen, die gepaard gaan met het opzetten van een efficiënt draaiende transportsector. De redenen hiertoe naar oordeel van trekker Suraj Sahadew-Lal zijn een politiek ingemengde en incomplete belangenvereniging en een politiek incompetente regeringsteam, dat leiding moet geven aan het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. Ook is hij van mening dat het algemeen maatschappelijk doel niet als prioriteit wordt gesteld. “Het zijn deze redenen die ertoe gaan leiden dat sectoren en particuliere ondernemers heel binnen kort failliet zullen gaan. De recente 6 maanden achterstallige uitbetaling van de brandstofcompensatie en ook de achterstallige zon- en feestdagencompensatie, die sinds het jaar 2014 gelden, kunnen maken dat de zogenaamde ‘PLO-bende’ voorbereid moet zijn op een financieel onderzoek, want de maat is nu al vol’, stelt Sahadew-Lal.
Het controlesysteem voor de compensatiegelden die het PLO als bestuur hanteert, komt niet overeen op alle routes. Dit resulteert altijd in onenigheid en maakt dat bushouders financieel eronder moeten lijden, terwijl de middelen altijd volledig door de regering overgemaakt worden. Indien de regering voorstander is van transparant bestuur, zal de regering volgens de comitétrekker alle medewerking moeten verlenen voor een transparant onderzoek. “De koersontwikkeling van SRD 2.80 naar SRD 8 heeft ertoe geleid dat kosten en onderhoud van bussen meer dan verdubbeld zijn. Hoe gaat een bushouder in de komende 5 jaren zijn bus kunnen vervangen? Wie gaat dat doen? De PLO of de regering?”, vraagt de Sahadew-Lal zich af. “Bij het uitblijven van goed beleid met inspraak, in het algemeen belang van de bushouder, zullen bushouders genoodzaakt zijn om andere tarieven door te voeren.”
Leden van de PLO zelf kunnen zich niet terugvinden in de agenda van Sahadew-Lal. Volgens een groep leden zit Sahadew-Lal met een dubbele agenda. Op de voorgrond tracht hij met het Actiecomité de bushouders op te hitsen om het doel van zijn tweede agenda, het aftreden van de regering te realiseren. Dat bleek volgens vele PLO’ers ook uit de uitspraak van Sahadew-Lal dat de president de eer aan zichzelf moet houden. Met deze uitspraak is volgens de PLO’ers meer dan ooit gebleken dat de trekker van het comité een ander doel nastreeft in plaats van de belangen van bushouders te behartigen. “Hij probeert de belangen van de bushouders te gebruiken om zijn politieke belangen te behartigen”, stelt een bushouder.
De PLO echter stelt zich op het standpunt dat zij geen politieke organisatie is. De PLO’ers brengen in herinnering de periode 1999 waar PLO zich altijd heeft gedistantieerd van politieke acties. Dit is zeker ook te danken aan de diversiteit van politieke aanhangers binnen de organisatie zelf. Men stelt zich op het punt dat de PLO geen ander keus heeft dan met welke regering dan ook, aan tafel te zitten om over de belangen van de bushouders te praten. “Als de politiek anders beslist, dan beslist de politiek anders. De PLO kan het niet op zich nemen om een regering naar huis te sturen of het leven zuur te maken”, stelt een bushouder. Hiermee distantiëren PLO’ers zich van al hetgeen de aanhangers van het actiecomité in de media hebben gelanceerd.
PLO-voorzitter John Mahadewsingh gevraagd naar een reactie op hetgeen de leden van zijn organisatie etaleren, kan zich in ieder geval terugvinden in de gevoelens van de leden. Dat Sahadew-Lal politiek voert, is duidelijk. Over zijn politieke agenda zelf wil Mahadewsingh niet graag praten. Hij stelt dat er tijdens de onderhandelingen met de regering duidelijk is afgesproken dat er pas na december zal worden gesproken over nieuwe tarieven. Dit zou ook op de algemene ledenvergadering zijn door gecommuniceerd. Mahadewsingh vindt het daarom niet correct om de regering weer te benaderen voor nieuwe onderhandelingen. “Zo neemt de regering je niet meer serieus. December is zo voor de deur”, aldus de voorzitter.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!