Suikerziekte ‘viert hoogtij’ in Suriname

De prevalentie van suikerziekte (diabetes mellitus) is zowel onder Surinaamse mannen als vrouwen de hoogste van Zuid-Amerika en de regio. Ongeveer 20% van de Surinamers heeft diabetes en dit aantal lijkt alleen maar toe te nemen. De situatie is zorgwekkend en vraagt om aandacht. Dagblad Suriname ging in gesprek met Yolanda van Holt, secretaris van de Diabetes Vereniging Suriname (DVS). In het kader van een healthy lifestyle is de vereniging constant bezig met deze doelgroep. Het is van groot belang om aandacht te besteden aan diabetespatiënten. Het promoten van een gezonde levensstijl en het stimuleren van gezond eten is daarbij erg belangrijk.
Huiverig tegenover insuline injecties
Naast aangepaste voeding moet bij patiënten via injecties insuline toegediend worden. Er is bewezen dat insuline de controle over de bloedsuiker vergroot en de kans op complicaties verkleint. Ondanks deze informatie staan veel Surinamers sceptisch tegenover het prikken. Zij hopen met tabletten, gezonde voeding en beweging de stap naar insuline zo ver mogelijk voor zich uit te schuiven. ‘Op een gegeven moment is het echt mis en moeten zij wel overgaan op de injecties.’
Insuline en tabletten worden vergoed, maar dit is niet het geval bij alle essentiële zaken. Zowel de bloedsuikermeter alsook de daarbij horende teststrips vallen niet onder de medische verzekering. Patiënten kunnen voor SRD 5 hun bloedglucosegehalte laten meten bij een prikpunt, maar wanneer zij dit iedere dag moeten doen, lopen de kosten hoog op. Er zijn maar weinig diabetespatiënten die zich dit kunnen veroorloven. Het merendeel van hen doet het eens in de zoveel tijd. Zij weten het dan wel om en nabij, maar echte controle hebben ze niet.
Naast de mensen die weten dat ze diabetespatiënt zijn, is er ook een grote groep mensen die rondloopt met suikerziekte en niet eens weet dat ze tot de doelgroep behoren. Tijdens een informatiedag in het district Nickerie, waarbij belangstellenden hun bloedsuikerspiegel konden laten prikken, had een van hen een bloedsuikerspiegel van 33. In een normale situatie is de bloedglucosewaarde, als de persoon nuchter is, tussen de 4 en de 6 mmol/l. Als de waarde van een nuchter persoon boven de 7 mmol/l ligt, spreken we van suikerziekte. Hij moest regelrecht worden afgevoerd met de ambulance. Dit is treurig en toont aan dat er nog veel werk aan de winkel is. Preventie is daarbij meer dan ooit belangrijk, ook vanwege de stijgende kosten van de zorg.

error: Kopiëren mag niet!