Suikerproductie, mogelijk of onmogelijk in Suriname?

De Surinaamse suikerondernemingen, t.w. plantage Waterloo in het district Nickerie en Mari-enberg in Commewijne zijn jammer genoeg kapot gegaan door vakbonds activiteiten o.l.v. Eddy Bruma en Frederik Derby. Mariënberg is in 1986 in verval geraakt. Mijn inziens zijn er wel mogelijk-heden om vooral bruine suiker te produceren om in de lokale productie te voorzien. En misschien ook melasse op kleine schaal. Er zijn landen, zoals: Zuid-Afrika, India, China, Indonesië waar particu-lieren suikerriet planten t.b.v. de fabriek. Niet ver van huis kunnen wij de nodige knowhow binnen halen, n.l. van Guyana en Trinidad & Tobago. Ook een duidelijk voorbeeld is Cuba, waar de ex-minister van LVV, dhr. Soerish Algoe heeft gestudeerd. Het is mij bekend en heb hem toen ook gesproken i.v.m. een studieopdracht, dat een deskundige van Bangladesh was aangetrokken t.b.v. de suikeronderneming Mariënburg. Ook heeft wijlen Drs. Elias Khodabaks de Borgoe rum geproduceerd en gepromoot. Mariënberg is in 1986 in verval geraakt. Vrijwel met de meeste bo-vengenoemde landen heeft Suriname diplomatieke betrekkingen, m.a.w. het is het overwegen waard om nadere overeenkomsten aan te gaan inzake het opzetten van een eventuele suikerfa-briek. De regering, c.q. het ministerie van LVV kan een commissie installeren met ter zake des-kundigen op dit gebied om een gedegen studie te maken; teneinde het nader te bestuderen en zich op dit gebied te oriënteren. Er zijn eerder pogingen gedaan om in Commewijne en in Water-loo een aanvang te maken met suikerproductie, dit mede met het doel om methadon te produce-ren.
Suikerindustrie
De huidige minister van RGB, Roline Samsoedien, heeft op 1 sept 2018 gezegd dat de ondernemer draalt met de bouw van de suikerfabriek. De ondernemer Qu Bolin uit China kondigde in 2012 aan dat hij met twee plaatselijke ondernemers een suikerfabriek zou opzetten in Commewijne. Op 26 augustus 2012 werd het naambord onthuld van de “ Suriname Sugar Company NV ” op plantage Siparipabo. De ondernemer heeft een bereidverklaring gehad voor een terrein, groot 1.526 ha voor de teelt van suikerriet. Geconstateerd wordt, dat tot op heden geen enkele suikerrietplant in de grond is gestopt. Hoe het met de bereidverklaring is afgelopen moeten we nog horen.
Suriname zou vanaf 2016 weer zijn eigen suiker produceren ( bron : Volkskrant Nederland 6 september 2013). Staatsolie wilde in het westen grootschalig suiker produceren en ethanol maken uit suikerriet. Er zou op een oppervlakte van 15.000 hectare suikerriet worden geplant. Suriname zou dan in haar eigen behoefte kunnen voorzien en een deel zou voor export zijn bestemd. Wij zouden van een suiker importerend land weer een suiker exporterend land zijn. Wat hiervan is gerealiseerd, blijft nog een grote vraag.
Er is ook aan een Chinees bedrijf een areaal van 40.000 ha uitgegeven in West- Suriname t.b.v. de suikerfabricage. De ex-minister van LVV, dhr. Soeresh Algoe tekende een memorandum of understanding met Sino Su Development Group NV. Deze maatschappij is een der leidinggevende vastgoed ontwikkelaars in Hong Kong. Het doel van het memorandum was het opzetten van een suikerrietaanplant in Nickerie. Wanneer dit project van start gaat is nergens bekend. Gevreesd wordt, dat zij het areaal zullen ontbossen om het hout te verwerken en te exporteren en wij blijven met een braak terrein zitten zonder enig teken van een aanplant. Dit model wordt vaker gehanteerd en het wordt oogluikend toegestaan. Zo te zien houden wij in Suriname ervan om beetgenomen te worden. Ons bekruipt wel het gevoel dat enkelen wel heel rijk worden van deze deals. Immers alleen de zon en de regen krijgen wij gratis van onze Lieve Heer. Het is welliswaar afwachten geblazen aangezien conform de intentieverklaring de overeenkomst een geldigheidsduur van twee jaren heeft. Dit groots project zal na de nodige haalbaarheidsstudie en veldonderzoeken in 2019 starten.
In Suriname, misschien in Commewijne kan een kleine fabriek worden opgezet. Ook particulieren kunnen worden gestimuleerd om suikerriet te planten en aan te leveren tegen garantieprijzen. Binnen tien maanden is een suikerrietstengel al oogst klaar. Het grondgebied, dat nog niet is uitgegeven kan ook voor de aanplant worden aangewend. Het mag wel vooraf gesteld worden dat dit model bij het opzetten van de cassavefabriek grandioos is mislukt.
Ik heb op Java mogen ervaren hoe men zelf suiker kan produceren en dan nog wel uit de bloem van een kokosplant. Dagelijks wordt er twee maal vijf liter getapt en de melk wordt gekookt in een grote pot en men krijgt bruine suiker. Het district Coronie heeft veel potentie om zo’n project te initiëren en vooral te stimuleren. Ja, maar dan is het werken geblazen, en het is bekend dat de bewoners van dat district liever lui dan moe zijn.
Het is het overwegen waard om een delegatie van deskundigen af te vaardigen naar Java; teneinde een nadere studie van te maken en zich de know how eigen te maken. Het is heel jammer te concluderen en /of te constateren, dat onze Paul Somohardjo vaker naar Indonesië is geweest om zijn vrouw te bezoeken, die ambassadeur daar was doch nimmer over de ontwikkelingen ook maar enige belangstelling heeft getoond! Of vergissen wij ons in deze? Dan mag Paul ons verrassen en eens een boekje hierover opendoen.
Hopelijk zullen de beleidsmakers en landbouw deskundigen een open oor hebben voor de gedane voorstellen.
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!