“Stuwmeer leent zich uitstekend voor toerisme”

2Stuwmeer leent zich uitstekend voor toerisme”1Suriname zit in de positie om te kiezen tussen doorgaan met de huidige verouderde systemen van inefficiëntie en verlies of een duurzame transitie naar efficiëntie en welvaart. Het realiseren van efficiëntie en welvaart zal echter veel meer inspanningen kosten. Inspanningen die de oude manier van werken en verwachtingen eropna houden tot het verleden moeten doen behoren. Tijdens de lezingencyclus van de Vereniging van Effectenhandel in Suriname, ging Daniel Lachman, specialist in transitiemanagement, in op enkele strategische keuzes die Suriname kan maken om langtermijn voordelen te halen.
Het eerste dat Suriname volgens Lachman moet loslaten, is de inside-out benadering. Suriname heeft jaren, eeuwen zelfs, alleen gekeken naar wat zij van binnen uit aan te bieden heeft. Dat heeft geresulteerd in het realiseren van een open economie, die alleen afhankelijk bleek te zijn geworden van de wereldmarktprijzen van commodity’s. Omdat Suriname goud, olie en bauxiet in huis heeft, wordt de blik gemakkelijk daarop gericht. Volgens Lachman zijn optiek zal Suriname echter een outside-in benadering eropna moeten houden. Het land moet kijken naar groeiende trends in de wereld en daarop kapitaliseren. Suriname moet dat aanbieden waar de vraag in de wereld naar groeit. Nu blijken goud en olie ook een sterke vraag te hebben, maar hierin blijkt Suriname niet uniek te zijn op de wereldmarkt, en kan zodoende de prijs van ook nimmer zelf bepalen.
Natuurtoerisme
Suriname zou moeten kijken naar sectoren waarin zij een duurzaam concurrentievoordeel kan realiseren. Sectoren die niet gemakkelijk gecopieerd kunnen worden. Een daarvan heeft een directe link met ons maagdelijk bos: natuurtoerisme.
De natuur van Suriname biedt heel wat mogelijkheden. “Internationaal is zonder twijfel het aantal toeristen aan het toenemen. Toeristen zijn tegelijkertijd minder op zoek naar zon, zee en strand. Zij willen meer dingen doen, beleven en ervaren. Grote touroperators spelen hierop in. Deze organisaties zijn in staat om in bulk hotelkamers te kopen, maar ook passagiersstoelen bij charter carriers (reisarrangementen). De touroperators zoeken naar destinaties, die populair zijn of kunnen worden, met een aantal attracties en voldoende accommodatie. De toerist wil niet meer ver weg logeren en de volgende ochtend met een bus reizen naar kernattracties. Die wil vlak bij de kernattracties zijn en ook zijn eigen besluiten nemen (bepalen als hij naar een cafétje gaat, een restaurant bezoekt of gewoon langs het water ligt)”, stelt Lachman
Het tekort
Suriname heeft veel te bezichtigen. Waar Suriname echter een zwaar tekort aan heeft, is voldoende accommodatie en voldoende faciliteiten (restaurants, cafés etc.) in de kernattracties. Onze duurzaam concurrentievoordeel ligt volgens Lachman in het bos. Het land heeft een vrij relatief grote waterplas (Brokopondo Stuwmeer). “Het stuwmeer leent zich uitstekend voor allerlei activiteiten op en rondom het meer. De locatie is relatief gemakkelijk toegankelijk vanuit de stad. Het idee zou zijn om ervoor te zorgen dat je voldoende accommodatie op en rondom het stuwmeer zou krijgen”, stelt Lachman voor. Volgens een eerder verrichte studie is de bedoeling dat de kosten van de aan te bieden services minder worden. Dit, omdat er voldoende faciliteiten en accommodaties zijn op en rondom het stuwmeer. Een andere studie wees uit dat Suriname van 30.000 echte toeristen per jaar, die gemiddeld Euro 40 per dag uitgeven, kan groeien naar 250.000 per jaar, die gemiddeld Euro 100 per dag uitgeven. “Het stuwmeer zou zich uitstekend lenen om bedrijven die je reeds in de stad hebt, te faciliteren, maar ook om andere investeringen aan te trekken. Door een hoge kwaliteit van service, ben je in staat de toerist meer geld te laten uitgeven dan nu eigenlijk het geval is. Nu komen zij met veel geld, maar geven weinig uit (omdat er weinig te doen is) en gaan met veel geld weer terug.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!