Stinapa en Rotary Suriname werken aan behoud Cultuurtuinbos

Frontfoto 2Suriname is het groenste land ter wereld met ruim 93% aan bos en een lage ontbossingsgraad. Wat weinig Surinamers weten, is dat er in hartje Paramaribo een groene schat ligt, namelijk een prachtig stuk bos met honderden boomsoorten die wel 100 jaren oud zijn. Om meer bekendheid hieraan te geven en liefde en respect voor de natuur te helpen bevorderen bij het nageslacht heeft Rotary Suriname het initiatief genomen om samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) als beheerder van het Cultuurtuin bos, in overleg te treden. Samen zijn de instanties nagegaan welke bijdrage geleverd kan worden voor het behoud van dit bos, een botanische tuin van uitzonderlijke historische waarde en onschatbare wetenschappelijke betekenis. Het overleg heeft geresulteerd in het aangaan van een verbintenis in de vorm van het tekenen van een MOU tussen Stichting Natuur Parken (Stinapa) en Rotary Suriname voor behoud en bescherming van de botanische tuin, bekend als het Cultuurtuinbos, op 24 mei 2018.
Rotary President Ravi Patandin gaf in zijn toespraak aan dat er vanuit de Rotary al 65 jaar lang met alle clubs en Rotarians aan meer dan 200 projecten is gewerkt. “Toch is het verrassend dat we zo dichtbij huis een aanvang kunnen maken met zo een uniek project. Het is best wel lastig te kijken naar een duurzaam project, maar als je netwerken raadpleegt, kom je tot een goed initiatief.” Cultuurtuin heeft meerdere functies. Van een beschermende functie tot een educatief karakter. Voor de Rotary is het een samenhang van diverse aspecten, die voldoen aan de criteria en vandaar dat men van start is gegaan met dit project. Het initiatief werd bekeken om een botanische tuin op te zetten. Daar is nog een boekje van gemaakt van juni 2008, waarin staat beschreven op welke manier de cultuurtuin kan worden omgezet en uitgebreid tot een botanische tuin, met leerrijke factoren en tegelijkertijd attractief. Dit plan is door omstandigheden in de kast gestopt en vorig jaar heeft het milieuteam dit weer uit de kast gehaald. “Nu staan we vandaag voor het moment te zien wat het Stinapa als werkarm van LVV heeft gedaan en hoe het groene deel in een urbane omgeving in te passen”, aldus Patadin.
Rotary International President Ian Riseley heeft voor het allereerste keer een bezoek aan Suriname gebracht. Riseley gaf aan dit jaar de diverse Rotary Clubs over de hele wereld gevraagd te hebben om bomen te planten. Eén boom per Rotarian, wat ruim 1,2 miljoen nieuwe geplante bomen zou maken. Het voordeel hiervan is niet alleen dat dit initiatief 1,2 miljoen bomen oplevert, maar ook dat het de wereld laat zien dat de Rotary Clubs zorgdragen voor hun omgeving. “In Suriname zijn er meer dan voldoende bomen, dus deze opdracht was hier niet zo belangrijk. Maar wat echt belangrijk is voor de toekomst van dit land en de planeet is dat wij de bomen beschermen die we al hebben”, aldus Riseley.
NK

error: Kopiëren mag niet!