Steeds meer bouwbedrijven sluiten deuren

Dat het absoluut niet goed gaat in het land weet een ieder al. Echter dringt het niet tot een ieder door hoe moeilijk het precies is. Kleine bedrijven moeten dagelijks hun onderneming sluiten, omdat zij niet uitbetaald worden voor geleverde diensten en daardoor hun werknemers niet meer kunnen betalen. De koers is momenteel aan het dalen, maar dat betekent weinig voor degenen die niet over een baan beschikken. Vooral bouwbedrijven hebben het momenteel slecht. Enkele aannemings- en bouwbedrijven zijn verplicht hun arbeiders naar huis te sturen. Een van hen heeft onlangs besloten zijn zaak helemaal te sluiten en heeft zelf zijn managementteam naar huis gestuurd. Het is een bedrijf dat al 30 jaar lang werk levert voor de overheid. Dagblad Suriname sprak met een aannemer die de naam van het bouwbedrijf waar hij werkzaam is niet prijs wilde geven. Volgens deze werknemer moet de overheid hen maar liefs SRD 2.3 miljoen uitbetalen voor geleverde diensten. “We hebben overheidsgebouwen gerenoveerd en gebouwd, scholen gebouwd waarvoor we inmiddels 2 jaren lang geen geld hebben ontvangen. Al 2 jaren lang zitten we met reçu’s in handen, maar worden niet betaald.” Geen enkele bank is meer bereid een lening te verstrekken zodat tenminste werknemers die in vaste dienst zijn, betaald kunnen worden. De werknemer zegt ongeveer 11 jaar zijn diensten geleverd te hebben en vandaag brodeloos te zijn. Deze burger vraagt zich af wat de aannemersvereniging doet voor bouwbedrijven. Een deel van de bouwbedrijven krijgt zijn geld wel, maar een groter deel niet. “Het lijkt alsof we een vereniging hebben die slechts opkomt voor een deel en een ander deel wordt aan zijn lot overgelaten. Bedrijven sluiten en niemand praat hierover. De sector is aan het doodbloeden. Projecten uitgezet door de overheid zijn halverwege stopgezet, enkel omdat de overheid niet betaalt.” Het betalingsprobleem is volgens de medewerker ontstaan vanaf deze regering aanzit, echter is er in de laatste 2½ jaar gewoon niets meer uitbetaald.
Bekend verhaal in de samenleving
Robby Naarendorp, ondervoorzitter van C-47, stelt dat dit een bekend verhaal is. Men heeft gewoon geen beeld hoeveel mensen nu brodeloos en op straat zijn, omdat de overheid heeft nagelaten zich aan haar verplichtingen te houden. Eergisteren waren het nog NVB-leden die op straat waren voor ditzelfde probleem. Werknemers zitten met hun handen in het haar, omdat ze de schulden bij de banken niet meer kunnen betalen. “Hoe kan het zo zijn dat men werk levert dat zelf door de regering is uitgezet en daarvoor niet betaald wordt”, zegt de bondsman. “Men gaat een overeenkomst met jouw aan in goed vertrouwen en je betaalt niet. Wat voor voorbeeld geeft de overheid als grootste werkgever op deze manier? Nu loopt een aantal van deze mensen met reçu’s rond en kan maar het geld niet krijgen. In principe word je gewoon misleid. Je hebt op het geld van de overheid gerekend om andere werkzaamheden te doen, je werknemers uit te betalen en andere zaken te doen.”
Naarendorp zegt dat als opdrachtgever men eigenlijk verplicht is een deel van het geld vooraf te geven, zodat de aannemer materiaal kan kopen en kan beginnen met het werk. Echter wordt er van de aannemer verwacht dat hij met een eigen inzet komt om het werk van de overheid te doen. “Wie geen geld heeft, gaat over tot het nemen van een lening gewoon om te beginnen met de uitvoering. Doordat de overheid niet betaalt, duwt men de mensen gewoon in schulden.” Volgens de vakbondsman zeggen de bedrijven niets uit angst dat dit afgestraft zal worden door de overheid. “Wanneer je zaken in de pers bespreekt, wordt ervoor gezorgd dat je of geen werk meer krijgt van de overheid of je nog langer moet wachten op je geld. Als bedrijf word je helemaal in een hoek gedrukt”, aldus Naarendorp.

error: Kopiëren mag niet!