Starten met sporten na een blessure

1Artikel Locomotorius voor2
1Artikel Locomotorius voor
1Artikel Locomotorius voor1(Top)sporters zijn over het algemeen gedreven en daardoor vaak ongeduldig wanneer ze geblesseerd zijn. Als ze voor een blessurebehandeling bij ons langs komen, stellen ze standaard twee vragen… ‘Wanneer kan ik weer sporten (trainen)? ‘ En ‘mag ik gewoon blijven sporten (trainen)?’ Ze onderschatten de blessure en denken dat ze binnen een week hun lichaam weer 100% kunnen belasten. De zwaarte van de blessure bepaalt hoe snel een sporter weer kan beginnen met sporten. Elke blessure heeft een genezingstijd die min of meer vast ligt. Deze tijd kunt u beter niet of nauwelijks inkorten, zodat uw blessure voldoende tijd krijgt om te genezen. Dus verantwoord beginnen met sporten. Neemt u onvoldoende tijd om uw sportblessure te laten genezen? Dan kan het gebeuren dat u bij herhaling, meer genezingstijd nodig heeft dan eerst.
Volg de volgende tips op:
+ vraag een arts of fysiotherapeut voor advies. Hij of zij kan aangeven wat wel of niet mag.
+ U mag pas weer volledig ‘meesporten’ als:
– u geen pijn meer heeft bij belasting.
– er geen zwelling meer is.
– er voldoende bewegingsuitslag door het geblesseerde lichaamsdeel mogelijk is.
– als uw lichaam in het geheel weer fit is.
+ neem voldoende rust om te herstellen van uw sportblessure. Tijdens uw ‘rustperiode’ kunt u uw conditie en fysieke fitheid bijhouden met sportspecifieke, trainingsvervangende arbeid. Het gaat hier om sporten die minder belastend zijn dan de sport die u normaal beoefent. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen. Maar ook fietsen en fitness zou kunnen.
+ begin na een periode van rust met een revalidatie- of hersteltraining. Bij voorkeur onder begeleiding van een (sport-) fysiotherapeut.
+ begin niet direct te fanatiek. Maak de opgelopen trainingsachterstand langzaam goed. Word weer langzaam fit.
+ had u een blessure aan de onderste ledenmaten? Begin uw eerste sportactiviteit dan door bijvoorbeeld rustig rechtdoor te lopen. En daarbij niet te veel te keren, starten en stoppen. Doe vervolgens met een rustige training of een gedeelte daarvan mee. Stop de eerste keren op tijd om af te wachten hoe de reactie na de training is. Pas nadat u een aantal trainingen volledig heeft meegetraind, kunt u weer gedeeltelijk meedoen met een wedstrijd. Een wedstrijd is toch net iets anders dan een training. Na een tijdje kunt u weer volledig deelnemen aan een wedstrijd;
+ had u een gewrichtsblessure? Laat u in het begin dan intapen (met easy tape) of draag een brace om herhaling van deze blessure te voorkomen. Dit kan vooral helpen als u eerder een enkelblessure heeft gehad.
Tip voor de trainer: zorg ervoor dat u als trainer direct contact heeft met de arts of fysiotherapeut van de sporter. De herstellende sporter wil vaak te snel en te veel. Houd hem in de gaten en zorg ervoor dat hij niet te snel begint met sporten. Eén op de zeven blessures is namelijk een herhaling van een oude blessure.
En blessures die niet volledig hersteld zijn, leiden daarbij vaak tot nieuwe blessures op andere plaatsen in het lichaam. Dit willen we voorkomen. Locomotorius heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van blessurepreventie en blessurebehandeling. Bel ons voor een afspraak.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!